POPIS EP-a

Podaci Međunarodne unije za očuvanje prirode iz 2015. godine pokazuju kako je u Europi izumrlo 36 vrsta
Sredozemna medvjedica
 Images & Stories/Alamy/Profimedia

Da smo nemilosrdni prema našem domu, planeti Zemlji, i našim "sustanarima", milijunima biljnih i životinjskih vrsta, svako nas malo podsjeti neko istraživanje ili potresni dokumentarac. Nerijetko, na pročitano i viđeno ubrzo zaboravimo i nastavljamo dalje po svom...

U nastavku teksta donosimo neke osnovne podatke o ugroženim vrstama u Europi koje biste trebali imati na umu, a koji su objavljeni na stranicama Europskog parlamenta. Prema podacima tog tijela od prošle godine, izumiranje, na globalnoj razini, prijeti milijunu od osam milijuna vrsta.

Koji su najčešći razlozi izumiranja životinjskih i biljnih vrsta u Europi?

Razloga ima doista mnogo. Najčešći su gubitak i degradacija staništa, onečišćenje, klimatske promjene i invazivne, strane biljne i životinjske vrste.

Što je ugroženo na području Europe?

Prema podacima Međunarodne unije za očuvanje prirode, od ukupno 15.060 vrsta u Europi njih 1677 nalazi se na europskom crvenom popisu ugroženih vrsta. Među vrstama kojima prijeti izumiranje najugroženije su puževi, školjke i ribe. Ugroženo je i više od polovice endemskih stabala (među njima divlji kesten), ali petina vodozemaca i gmazova. Prema podacima iz 2020. godine među sisavcima su najugroženiji sredozemna medvjedica, polarni medvjed, sjevernoatlantski desni kit, arktička lisica i europska minka. Loše stoje i oprašivači. Naime, izumiranje prijeti jednoj od 10 vrsta europskih pčela i leptira.

Koje su vrste izumrle u Europi?

Podaci Međunarodne unije za očuvanje prirode iz 2015. godine pokazuju kako je u Europi izumrlo 36 vrsta. Među njima je mnogo slatkovodnih riba, zatim Graecoanatolica Macedonica (mali slatkovodni puž) i Pensée de Cry (ljubičasti cvijet).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:34