ZNATNO IZNAD PROSJEKA

U većem dijelu Španjolske i Francuske, najviša dnevna temperatura vjerojatno će porasti do sredine 30-ih Celzijusa ovog tjedna, što predstavlja anomalije veće od 10C iznad normale

Ilustracija

 Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Sljedećih nekoliko dana, iako ni blizu tako ekstremne kao u Indiji i Pakistanu, visoke temperature će snaći velike dijelove zapadne Europe.

Tijekom travnja veliki su dijelovi Europe iskusili temperature niže nego što je uobičajeno za to doba godine, što je posljedica vjetrova koji su dolazili sa sjeveroistoka. Međutim, tijekom posljednjih tjedan dana, vremenski obrasci su se promijenili, dotok zraka pristiže s juga ili jugozapada Europe, a temperature su se kao rezultat toga podigle.

Ovoga travnja temperature u većem dijelu zapadne Europe će se dodatno povećavati, tako da će maksimalne dnevne temperature biti među najvišima u svijetu U većem dijelu Španjolske i Francuske, najviša dnevna temperatura vjerojatno će porasti do sredine 30-ih Celzijusa ovog tjedna, što predstavlja anomalije veće od 10C iznad normale.

Kasnije ovog tjedna i tijekom vikenda, izgleda da će dijelovi Iberije i sjeverne Afrike postati još topliji, a neki modeli prognoze nagovještavaju da bi maksimalne dnevne temperature mogle prijeći 40C u dijelovima središnje i južne Španjolske. Iako u ovoj fazi još ne obaraju rekorde, one bi svejedno bile za oko 10 do 12 stupnjeva iznad sezonske norme.

Vrućina je već izazvala olujne aktivnosti, od kojih su se neke s vremena na vrijeme prelile na sjever, u Ujedinjeno Kraljevstvo. U međuvremenu, na drugoj strani svijeta, razorne poplave nastavile su pogađati dijelove Queenslanda u Australiji, tjerajući ljude da napuste svoje domove. Iako su obilne kiše koje su bile odgovorne za poplave tijekom proteklog tjedna popustile, vodostaj rijeka nastavio je rasti, dosegnuvši vrhunac u posljednjih nekoliko dana. Čini se vjerojatnim da će jugoistočni vjetar kasnije ovog tjedna dovesti do još nepoželjnih oborina na obali Queenslanda. U sjeverozapadnim dijelovima zapadne Australije u sljedećih nekoliko dana očekuje se 100 do 150 mm kiše, što će dovesti do rizika od poplava.

Kao borbu protiv porasta vrućina, Europski parlament podržao je zakon o klimi, neslužbeno dogovoren s državama članicama u travnju prošle godine. Njime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu. Europskim građanima i poduzećima pruža se pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:33