VJETROELEKTRANE

Situacija u kojoj su se našli vlasnici vjetroelektrana, usporediva je s onom u poljoprivredi kada se dogodi suša
Vjetroelektrane na otvorenom moru
 Callum Fraser/Alamy/Alamy/Profimedia

Iz Orsteda, vodeće svjetske tvrtke u eksploataciji snage vjetra na otvorenom moru, tvrde kako je slab vjetar u cijeloj Europi razlog što će ove godine njihova zarada biti znatno ispod očekivane.

Mads Nipper, izvršni direktor danske grupe, rekao je za Financial Times kako su travanj, svibanj i lipanj bili treći najgori kvartal za vjetar u posljednje 22 godine u Sjevernom moru, gdje Orsted ima većinu svojih vjetroelektrana.

Nipper je to usporedio sa situacijom u kojoj se nađu poljoprivrednici za vrijeme suše.

Manje brzine vjetra koštale su Orsted više od 220 milijuna američkih dolara. Slične gubitke doživjele su i druge europske tvrtke koje se bave proizvodnjom energije iz vjetra, uključujući i titana poput SSE iz Velike Britanije i njemačkog RWE.

Ulaganje u obnovljivu energiju, izuzetno je važno pitanje za zastupnike Europskog parlamenta.

”Skladištenje energije bit će ključno za prijelaz na bezugljično gospodarstvo koje se temelji na energiji iz obnovljivih izvora. Budući da struja proizvedena s pomoću energije vjetra ili solarne energije nije uvijek dostupna u potrebnim količinama, morat ćemo je više skladištiti. Osim dokazanih tehnologija poput reverzibilnih hidroelektrana, u budućnosti će važnu ulogu imati tehnologije poput novih baterija, skladištenja toplinske energije i zelenog vodika. Tim tehnologijama treba osigurati pristup tržištu kako bismo europskim građanima zajamčili neprekinutu opskrbu energijom”, objasnila je zastupnica Claudia Gamon (Renew Europe, Austrija), samo jedan segment obnovljive energije o kome se raspravlja u Parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:31