POTRAGA ZA PITKOM VODOM

Odbor je jednoglasno izglasao odbijanje dozvole Poseidon Wateru za izgradnju tvornice za proizvodnju 50 milijuna galona vode dnevno u Huntington Beachu, gradu u blizini Los Angelesa

Huntington Beach

 Sergio Pitamitz/Robertharding/Profimedia

Kalifornijski odbor za zaštitu obale odbio je u četvrtak prijedlog za izgradnju postrojenja za desalinizaciju morske vode vrijedne 1,4 milijarde dolara. Postrojenje je trebalo slanu vodu Tihog oceana pretvorila u pitku vodu jer se ta savezna država bori s trajnom sušom za koju se očekuje da će se pogoršati u narednim godinama zbog klimatskih promjena.

Odbor je jednoglasno izglasao odbijanje dozvole Poseidon Wateru za izgradnju tvornice za proizvodnju 50 milijuna galona vode dnevno u Huntington Beachu, gradu nešto jugoistočno od Los Angelesa.

Iz Poseidona su kazali da su razočarani odlukom.

"Kalifornija se i dalje suočava sa strašnom sušom, kojoj se ne nazire kraj, Svakog dana vidimo nove pozive za očuvanje jer razine rezervoara padaju na opasne niske razine. Čvrsto vjerujemo da bi ovaj projekt desalinizacije stvorio održiv izvor vode otporan na sušu.”, stoji u priopćenju tvrtke,

Glasovanje je uslijedilo nakon žestokog sastanka pred povjerenstvom na kojem su nazočili deseci pristaša i kritičara plana.

Poseidonov prijedlog podržao je guverner Gavin Newsom, ali se suočio s gorljivim protivljenjem ekologa koji su rekli da bi uvlačenje velikih količina oceanske vode i ispuštanje slanog ispuštanja natrag u ocean ubilo milijarde sićušnih morskih organizama koji čine osnovu prehrambenog lanca uz veliki dio obale.

Drugi kritičari rekli su da bi voda bila preskupa i da nije hitno potrebna na području gdje će se graditi, koje je manje ovisno o državnim i saveznim vodama zbog velikog vodonosnika i programa recikliranja vode.

Povjerenici odbora upravo su navedeno naveli kao glavni razlog odbijanja prijedloga o gradnji. Također su kao razloge odbijanja naveli troškove energije za pokretanje elektrane i činjenicu da će se nalaziti u zoni potresnog rasjeda.

Ocean je već napadnut klimatskim promjenama. Ne mogu mirne savjesti reći da je ova količina štete u redu- rekla je povjerenica Dayna Bochco.

Kalifornija je većinu posljednjih 15 godina provela u uvjetima suše. Njegova uobičajena vlažna sezona, koja traje od kasne jeseni do kraja zime, bila je ove godine posebno suha i kao rezultat toga 95% države je klasificirano kao u velikoj suši.

Guverner Newsom je prošlog ljeta pozvao stanovnike da smanje potrošnju za 15%, no od tada je potrošnja vode pala za samo oko 3%. Neka područja počela su uvoditi blage restrikcije kao što je ograničenje broje dana kada se travnjaci mogu zalijevati.

Velik dio vode u Kaliforniji potječe od otopljenog snijega, a budući da je ove godine količina snijega znatno ispod prosjeka, državni dužnosnici rekli su agencijama za vodu da će dobiti samo 5% onoga što su zatražili.

O ideji desalinizacije raspravlja se desetljećima u Huntington Beachu, obalnoj zajednici jugoistočno od Los Angelesa poznata kao "Surf City USA".

Prije više od dva desetljeća, Poseidon je predložio izgradnju dva postrojenja za desalinizaciju - onog u okrugu San Diego i jednog u Huntington Beachu. Pogon okruga San Diego je odobren i izgrađen, a desalinizirana voda sada čini 10% opskrbe vodom okruga San Diego, dok se projekt u Huntington Beachu suočio s brojnim prigovorima.

I Europska unija uspostavila je okvir za zaštitu morskog okoliša, doneseno je više strategija i direktiva kojima se želi smanjiti otpad, zaštititi prirodu i bioraznolikost, potaknuti kružno gospodarstvo.

Tako se primjerice Direktivom (EU) 2019/904 Europskog parlamenta, usvojenom 5. lipnja 2019., želi spriječiti i smanjiti utjecaj određenih proizvoda od plastike na okoliš, posebno vodni okoliš, kao i na ljudsko zdravlje, te promicati prijelaz na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:54