NOVA PRAVILA

Južna Koreja već reciklira 95 posto otpadne hrane, a Japan ima zakon o recikliranju hrane koji promiče pretvaranje organskog otpada u kompost ili energiju

Ilustracija, fast food štand u Kaliforniji

 Peter Horree/Alamy/Profimedia

Od siječnja 2022. u Kaliforniji stupaju na snagu nova pravila koja će zahtijevati da ljudi recikliraju hranu koja ne misle pojesti. Ona će se zatim kompostirati ili pretvoriti u obnovljivu energiju.

Sav organski otpad, uključujući kore od banane, pileće kosti i ostatke povrća, ispuštaju metan dok se raspadaju. U prvih 20 godina u atmosferi, metan ima 80 puta veću snagu zagrijavanja od CO2. Oko 40 posto hrane trenutno se baca u SAD-u, a kada ta hrana stigne na odlagalište, stvara oko 15 posto nacionalne emisije metana, prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša.

Kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova iz odlagališta, savezna država Kalifornija donijela je ovaj zakon još 2016. On zahtijeva od lokalnih vlasti i subjekata koji prikupljaju smeće da od siječnja 2022. godine imaju obvezne programe recikliranja hrane.

Mnogi gradovi će stanovnicima tako osigurati kante za otpatke hrane. Nakon što se hrana nađe u takvoj kanti za otpad, ona će otići u postrojenje gdje se može kompostirati ili pretvoriti u zelenu energiju.

Valja znati kako se trećina sve proizvedene hrane u svijetu nikada ne pojede jer joj istekne rok ili bude jednostavno odbačena, prema Agenciji za hranu i poljoprivredu.

Kalifornija ima najveći program recikliranja u SAD-u, ali nije prva koja je pokrenula takvu inicijativu. Pridružuje se osam drugih saveznih država u SAD-u, koje imaju zakone koji zahtijevaju određenu ponovnu preradu otpada od hrane.

U međuvremenu, zemlje EU-a obvezale su se prepoloviti rasipanje hrane do 2030., ispunjavajući Agendu Ujedinjenih naroda za održiv razvoj.

Francuska je 2016. dospjela na naslovnice zabranivši velikim supermarketima da bacaju jestivu hranu. Umjesto toga, sada su obvezni donirati hranu lokalnim dobrotvornim udrugama i organizacijama. Portugal je nedavno pokrenuo program za djecu koji ih podučava o bacanju hrane i potiče promjenu ponašanja.

Azija je, čini se, predvodnica ovog trenda. Južna Koreja, na primjer, već reciklira 95 posto otpadne hrane, a Japan ima zakon o recikliranju hrane od 2001., koji promiče pretvaranje organskog otpada u kompost ili energiju. Kina je također prošle godine pokrenula 'Clean Plate Campaign', navodno nakon što je COVID-19 'upalio alarm' oko količine bačene hrane. Kampanja je dovela do toga da restorani obeshrabruju ljude da naručuju previše, a zabranjeni su videozapisi na društvenim mrežama koji pokazuju da ljudi jedu prekomjerne količine hrane.

-Ako nastavimo s praksom da 90 posto proizvoda koje svakodnevno koristimo idu linearnim putem – izrađuju se proizvodi koje upotrijebimo jednom i onda ih odbacujemo – 2050. trebat će nam tri planeta resursa. Nužno je napustiti trenutačni način funkcioniranja društva utemeljen na načelu proizvodnje i potrošnje koji rezultira otpadom te se okrenuti ka kružnom gospodarstvu- kazao je po pitanju kružnog gospodarstva nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu Jan Huitema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:26