Nestašica radnika

Svinje su spremne za klanje, ali su zaglavile na farmama i zahtijevaju hranjenje i smještaj, što poljoprivrednicima stvara poteškoće
Farma svinja u Velikoj Britaniji
 Gareth Fuller/Pa Images/Profimedia

Čak 70.000 potpuno zdravih svinja koje je već trebalo odvesti na klanje, ostale su zaglavljene na britanskim farmama, tvrdi britansko trgovačko tijelo National Pig Association (NPA). Britanski proizvođači svinja upozoravaju da će životinje morati biti ubijene, bez da se njihovo meso iskoristi, ako vlada ne poduzme hitne mjere kako bi se riješila nestašica radnika u klaonicama i tvornicama za preradu mesa. Broj svinja na britanskim farmama raste svaki tjedan za 15.000, kažu iz NPA, a otprilike četvrtina manje svinja odlazi na klanje nego što bi se to očekivalo u ovo vrijeme. Postrojenja za preradu mesa pogodila je nestašica radnika tijekom pandemije koronavirusa, kada su se mnogi istočnoeuropski radnici zaposleni u tom sektoru vratili u svoje zemlje-

Svinje su spremne za klanje, ali su zaglavile na farmama i zahtijevaju hranjenje i smještaj, što poljoprivrednicima stvara poteškoće. Ove velike svinje rastu za oko kilogram dnevno, prema NPA.

“Očajnički tražimo podršku vlade, osobito Ministarstva unutarnjih poslova, kako bismo olakšali pristup kvalificiranim radnicima. Drugi put u manje od godinu dana naš sektor suočava se s doista velikim izazovima, budući da je potražnja za britanskom svinjetinom još uvijek velika”, rekla je Zoe Davies, izvršna direktorica NPA -e.

"Ako vlada ne poduzme mjere, savršeno zdrave svinje će na kraju biti uništene, a više svinjetine morat će se uvoziti iz EU -a", dodala je.

Britanskoj industriji prerade mesa, koju dvije trećine sačinjavaju radnici koji nisu iz Velike Britanije, nedostaje oko 15% radne snage, a Davies poziva vladu da omogući pristup stranoj radnoj snazi, i to ne samo ​​ iz EU -a.

"Za osposobljavanje britanskih radnika i mladih ljudi za obavljanje posla potrebno je vrijeme. Pristup kvalificiranoj radnoj snazi, gdje god se nalazila,ono je što traže tvrtke u industriji proizvodnje hrane", rekla je.

Mesno prerađivačka industrija poziva vladu da razmotri mogućnosti poput izdavanja kratkoročnih viza.

Europski parlament zalaže se za kontrolu kvalitete svinjogojstva. Primjerice, 2015. odlučili su zabraniti industrijsko svinjogojstva u Poirouxu, u zapadnoj Francuskoj.

Budući da svinjski izmet sadrži velike količine fosfata i nitrata, što prouzrokuje rast zelenih algi i time predstavlja rizik za zdravlje za ljude i životinje, te da takva farma negativne posljedice na kvalitetu vode, uzrokuje lošiju kakvoću tla i neugodne mirise, Parlament se zauzeo za potpunu zabranu rada te farme svinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:27