POKUŠAJ KRIJUMČARENJA

Sporan teret su u kovčegu prevozila dva njemačka državljana koji su tvrdili kako je sve bilo u u akademske svrhe

Ilustracija

 Elmar Tomasi/Panthermedia/Profimedia

Vlasti u Kolumbiji zaplijenile su više od 300 pauka, škorpiona i žohara koji su trebali prokrijumčareni u Europu. Paučnjaci i insekti pronađeni su u 210 plastičnih kontejnera u međunarodnoj zračnoj luci El Dorado u Bogoti, a uglavnom su bili namijenjeni njemačkom tržištu, rekli su dužnosnici.

Ukupno je pronađeno 232 tarantule, devet paukovih jaja, 67 žohara i jedan škorpion sa sedam potomaka. Sporan teret su u kovčegu prevozila dva njemačka državljana, koji su tvrdili kako je sve bilo u u akademske svrhe, a u međuvremenu su pauci, žohari i škorpioni prebačeni u objekt gdje su pod nadzorom stručnjaka koji će provesti biološke procjene kako bi utvrdili postoji li bilo kakav stupanj rizika ili prijetnje. Zatim će, dok raja godine, tijelo za zaštitu okoliša odlučit će hoće li pustiti ili premjestiti.

U 2021. kolumbijske vlasti su, prema službenim podacima, pronašle 11.000 pošiljaka takove vrste, od kojih je više od 3.800 sadržavalo mrtva stvorenja. Nadalje, samo u rujnu Kolumbijci su zaplijenili 3.493 peraje morskih pasa koje su trebale biti ilegalno otpremljene u Hong Kong iz zračne luke El Dorado, dok su u listopadu 2018. otkrivene su 23 tarantule skrivene u nekoliko kutija sa žitaricama na putu za Južnu Koreju.

EU provodi Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka. Što se tiče ispitivanja na životinjama, EU pravnim okvirom uređuje to područje, na temelju idućih načela: zamjena (primjena alternativnih metoda), smanjenje (korištenje manjeg broja životinja) i poboljšanje (najmanja moguća mjera boli i patnje). EU zabranjuje i ispitivanje kozmetike na životinjama, a Europski parlament je u rezoluciji iz 2018. godine pozvao na globalnu zabranu ispitivanja kozmetike na životinjama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:50