UDRUGA SUNCE

U nedjelju se održava 11. Splitska biciklijada, potiče se aktivna mobilnost i održivi promet

Organizatori žele i ove godine što više građana vidjeti na biciklu i poslati poruku o mogućim unaprjeđenjima biciklističke infrastrukture

Splitska biciklijada

 Udruga Sunce

U Europskom tjednu mobilnosti povodom Svjetskog dana bez automobila, u nedjelju, 25. rujna 2022. godine, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira jedanaestu Splitsku biciklijadu s početkom u 16 sati.

Program je, kako su izvijestili iz Udruge Sunce, podijeljen u dva dijela. Prvi obuhvaća bicikliranje zadanom rutom od crkve sv. Frane do Đardina od 16 sati, a drugi tradicionalno okupljanje u Đardinu oko 17 sati uz popratni zabavni program koji će uključivati tombolu, biciklističku alku i glazbeni program.

- Svi sudionici biciklijade imat će priliku u zabavnom dijelu programa osvojiti preko 40 pojedinačnih nagrada koje smo pripremili u suradnji s našim pokroviteljima i partnerima. - rekla je Tihana Arapović, stručna suradnica Sunca i organizatorica.

Kako navode u Suncu, pravo na osvajanje nagrade imaju svi sudionici koji se 25. rujna registriraju i bicikliraju zadanom rutom.

START: Crkva Sv. Frane

RUTA: Trumbićeva obala, Šetalište Ivana Meštrovića, Šetalište Marina Tartaglie, Ulica Antuna Gustava Matoša, Ulica Jerolima Kavanjina, Ulica Ante Starčevića, Ulica Ivana Gundulića, Ulica Dujma Mikačića, Bihaćka ulica, Livanjska ulica, Sinjska ulica, Zagrebačka ulica, oko Đardina

CILJ: Đardin

Registracija biciklista započinje 15:30 sati kod crkve sv. Frane, a prethodnu prijavu za sudjelovanje potrebno je izvršiti na poveznici.

Organizatori nude rješenje i za one koji nemaju bicikl, a žele sudjelovati.

- Na dan održavanja biciklijade u vremenu od 15 do 21 sat Split parking svim građanima starijim od 18 godina omogućava besplatan najam Nextbike bicikala uz Nextbike aplikaciju. Isto tako, željela bih naglasiti da ako dolazite na biciklijadu s otoka Splitskog plovnog područja, na dan održavanja možete iskoristiti 30% popusta na osnovnu tarifu karata Jadrolinije za osobe i vozila - istaknula je Arapović.

U Udruzi Sunce najavljuju kako će u Đardinu od 17 sati, voditelj zabavnog dijela Splitske biciklijade Ante Travizi na zabavan i interaktivan način započeti program Splitske biciklijade. U istom vremenu, na informativnim štandovima u Đardinu svi zainteresirani građani moći će se informirati o radu Sunca, pronaći zahtjeve za volontiranje i članstvo te donirati Suncu.

– Članarina je direktna podrška zaštiti prirode i okoliša i doprinos održivom razvoju – istaknula je direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić.

Glas okoliša

Najavljuju i kako će na jednom od štandova studenti Pravnog fakulteta i volonterka Zelenog telefona, uz podršku pravnica Sunca, naučiti zainteresirane kako postati glas okoliša. Studenti su projektom SEAS stekli znanja o pravu okoliša i kako se ostvaruje koje će rado podijeliti sa svima.

– Moramo osvijestiti da se srdela ne može sama izboriti za čisto more, kao što se ni okoliš ne može sam zaštititi ako je ugrožen, zato mi možemo dati glas okolišu i utjecati na razvoj ovih prava u Republici Hrvatskoj – rekla je Hajdi Biuk, stručna suradnica pravnica Sunca.

U ovoj udruzi ističu kako Sunce organizacijom biciklijade primarno želi skrenuti pozornost građana i odgovornih osoba na sve veći problem prometnih gužvi koji se može riješiti unaprjeđenjem i prilagođavanjem prometne infrastrukture za korištenje alternativnih oblika prijevoza.

– Broj biciklista u gradu Splitu svake godine raste, a to prijevozno sredstvo, uz stanovnike našeg grada, sve više koriste i turisti – kako domaći, tako i oni strani, tim više što je Split dobio postaje za posuđivanje bicikala, kao i nove biciklističke staze. Sunce će, kako bi se omogućio što funkcionalniji biciklistički sustav prometa i ove godine naglašavati svrhu održivog prometa, a time i turizma – rekla je Medunić-Orlić.

Pojasnili su i kako je Europski tjedan mobilnosti kampanja je Europske komisije koja se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna te potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava. S ovogodišnjom temom „Bolje veze“ nastoji se povezati svaki aspekt održivog prometa u urbanom okruženju, a koji može povezati ljude, mjesta, logističke izazove i politiku. Komplementarno ovoj kampanji, primarni cilj Svjetskog dana bez automobila je promocija održivih oblika transporta.

- Želimo i ove godine što više građana vidjeti na biciklu i zajednički poslati poruku o mogućim unaprjeđenjima biciklističke infrastrukture i načinima poticanja aktivne mobilnosti. – zaključila je Medunić-Orlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 08:42