SLOBODA RIBAMA

Znanstvenici vjeruju kako je, zbog brana hidroelektrana, broj migratornih slatkovodnih riba u Europi između 1970. i 2016. pao za više od 90%.

Ribe će sada slobodno moći putovati tokovima rijeke Lågen

 Ingemar Magnusson/Alamy/Alamy/Profimedia

Brana koja je više od 100 godina blokirala protok norveške rijeke Tromsa( koji se ulijeva u glavni riječni tok rijeke Lågen) ovoga tjedna dignuta je u zrak dinamitom. To znači da se migratorne ribe sada mogu slobodno kretati tokovima rijeke.

Izgrađena 1916. godine, sedam metara visoka brana u gradiću Fåvang, u istočnoj Norveškoj, nije bila u upotrebi više od 50 godina. Aktivisti se nadaju da će najviše koristi imati jezerska pastrva, koja može težiti više od 10 kg i hrani se u nizvodnim jezerima. Do sada su ribe mogle živjeti i mrijesti se samo u donjih 950 metara prije brane, a uskoro će moći plivati ​​i 10 km uzvodno.

-Prije nekoliko godina gledao sam dokumentarac DamNation i to me inspiriralo da pokušam ukloniti brane koje se više ne koriste. Brane hidroelektrana, izgradnja cesta i način na koji osiguravamo rijeke od poplava veliki su problemi za veliku potočnu pastrvu i druge ribe- kazao je Tore Solbakken, član norveškog ribolovnog kluba Gudbrandsdal Sportsfiskeforening, koji je zajedno s klubom pet godina vodio kampanju za uklanjanje stare brane hidroelektrane.

Kampanja Solbakkena i 120 članova ribarskog kluba dovela je do toga da je vlada pristala platiti račun od 3,4 milijuna kruna (290.000 funti) za uklanjanje brane.

Prvo je u srijedu izbušeno pet rupa duboko u brani, a zatim u svaku od njih ubačeno 20 kilograma dinamita. Dizanje brana u zrak je neobično u Europi, ali je ocijenjeno kao najsigurnija metoda u ovom slučaju. Kao što je planirano, brana je napukla u sredini i na vrhu. Sljedeći korak bit će čišćenje bagerima. Tim će tada krenuti s obnavljanjem rijeke. Brana rijeke Tromsa nalazi se u strmom kanjonu, tako da će biti izgrađen stepenasti vodopad kojim će se omogućiti ribama da plivaju uzvodno u jakoj struji.

Uništenje brane dio je trenda uklanjanja zastarjelih barijera koje su zatrpale europske plovne putove. U listopadu je uz potporu dobrotvornog fonda Arcadia pokrenut Program Open Rivers, projekt vrijedan 42,5 milijuna eura za pružanje bespovratnih sredstava za potporu uklanjanju malih brana i obnavljanju riječnog toka diljem Europe. Prošlog mjeseca, Europska komisija objavila je vodič za države članice za identificiranje prepreka koje bi se mogle ukloniti kako bi se pomoglo u postizanju cilja vraćanja slobodnog toka 25.000 km rijeka do 2030. godine.

-Nove zelene politike imaju podršku Europskog parlamenta i ambiciozne ciljeve, ali na državama članicama je da se oni i ostvare- poručio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

-Brane u rijekama blokiraju migracijske rute i plivališta riba. One također ometaju transport važnih sedimenata i hranjivih tvari te drastično mijenjaju prirodni tok rijeka. Mjesta za razmnožavanje su izgubljena- rekao je Herman Wanningen, osnivač Svjetske zaklade za migraciju riba i Dam Removal Europe.

Procjenjuje se da u Europi postoji najmanje 1,2 milijuna uvodnih barijera i da su one glavni uzrok velikog pada broja migratornih slatkovodnih riba diljem kontinenta, a znanstvenici vjeruju kako je broj migratornih slatkovodnih riba u Europi između 1970. i 2016. pao za više od 90%.

Ostale brane koje su predviđene su za uklanjanje 2022., nalaze se u Španjolskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

-Prije samo nekoliko mjesec,i prvi put u povijesti tih država, srušene su tri brane u Crnoj Gori i jedna u Slovačkoj. Europski istraživački projekt Amber, u kojem smo sudjelovali, pokazao je da u Europi postoji oko 150.000 brana i brana koje više nemaju funkciju i mogu se bez problema ukloniti- zaključio je Wanningen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:21