POVEĆANJE KAPACITETA

Projekti će doprinijeti energetskoj učinkovitosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova, te energetskoj neovisnosti RH

Ilustracija

 Carlos Hernandez/Imagesource/Profimedia

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je u utorak 35 ugovora za bespovratnu dodjelu ukupno 24,7 milijuna eura, za projekte povećanja kapaciteta solarne i geotermalne energije u sklopu programa "Energija i klimatske promjene", objavilo je ministarstvo.

"Projekti koji su danas ugovoreni i potpisani usmjereni su ka povećanju kapaciteta solarne energije, proizvodnih kapaciteta geotermalne energije u toplinarske svrhe te pripremi dokumentacije za buduće projekte", kazala je Tramišak.

Projekti će, istaknula je, “doprinijeti energetskoj učinkovitosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova, proizvodnji potpuno obnovljivih izvora energije i u konačnici energetskoj neovisnosti Republike Hrvatske”.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije upravitelj je programa “Energija i klimatske promjene”. Sredstva tog programa raspoloživa u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. iznose 17 milijuna eura, uz nacionalni doprinos RH od 3 milijuna eura. Programske aktivnosti provode se uz stručnu podršku Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ kao programskog partnera te kroz suradnju s Norveškom upravom za vodne resurse i energiju u ulozi donatorskog partnera.

Tramišak je kazala kako su na 4 različita poziva kroz program “Energija i klimatske promjene“ pristigle 92 prijave te da je to “indikator da u Hrvatskoj promišljamo vrlo snažno i intenzivno o energetskoj efikasnosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova proizvodnji potpuno obnovljivih izvora energije i u konačnici energetskoj neovisnosti RH".

Europska unija zacrtala je kroz europski zeleni plan ostvariti do 2050. ambiciozni cilj klimatske neutralnosti. Europski zakon o klimi, koji je Europski parlament potvrdio u lipnju 2021. godine, političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj Unije za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine.

U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket "Fit for 55" kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. godine. Među zakonodavnim prijedlozima je i izmjena Direktive o energiji iz obnovljivih izvora, kojom se postavlja povećani cilj proizvodnje od 40 posto energije iz obnovljivih izvora u EU-u do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:27