MEĐU GLODAVCIMA

U Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se kuga. To zapravo uopće nije tako rijetko

Da bi se spriječilo širenje na ljude, zatvorena su šetališta i plaža na granici Kalifornije i Nevade
Ilustracija
 Cnmages/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon što je otkrivena bubonska kuga među populacijom glodavaca, Američka šumarska služba(USFS) objavila je da zatvara nekoliko popularnih izletišta oko jezera Tahoe, smještenog na granici američkih saveznih država Kalifornije i Nevade.

Tako se zbog pozitivnih testova glodavaca, koji se inače kreću oko pješačkih područja, zatvara popularno izletište Taylor Creek i obližnja plaža Kiva.

Prema izvješću šumarske službe, kugu šire buhe koje dolaze u kontakt sa zaraženim životinjama, a koje kasnije mogu ugristi ljude.

Koliko god zvučalo zastrašujuće, kuga kod glodavaca na višim nadmorskim visinama nije tako rijetka, a glasnogovornica USFS-a tvrdi kako se širenje kuge s divljih životinja na ljude lako može spriječiti, uz nekoliko mjera opreza.

Kada je riječ o zaraznim bolestima, bilo da se radi o kugi, što je naravno prava rijetkost, ili pak o COVIDU-19, Europski parlament ističe važnost usklađivanja zakona u svim europskim državama.

Primjerice, kada je riječ o koroni, Europski parlament je u Rezoluciji o Koordinaciji zdravstvenih procjena i klasifikacije rizika na razini EU-a te posljedice za Schengen i jedinstveno tržište, upozorio na nedostatak usklađene metodologije za prikupljanje i procjenu podataka o broju zaraženih osoba.

Takva praksa dovodi do različitih procjena zdravstvenih rizika i ograničenja slobodnog kretanja osoba koje putuju iz drugih zemalja EU-a, upozoravaju eurozastupnici. Zajedničke definicije, zdravstveni kriteriji i metodologije ključni za učinkovitu borbu protiv trenutačne pandemije i njezinih gospodarskih posljedica u EU-u, ističe Europski parlament (EP).

Stoga je parlament usvojenom rezolucijom pozvao države članice da prihvate istu definiciju pozitivnih slučajeva bolesti COVID-19, smrti od te bolesti te oporavka od zaraze, uzajamno priznaju rezultate testova u svim državama članicama, smanje pretjerano vrijeme čekanja na testove i odrede jedinstveno razdoblje karantene. EP je također pozvao članice da koordiniraju ograničenja putovanja u skladu s prijedlogom Komisije i što prije razgovaraju o tome kako se vratiti na režim potpuno funkcionalnog schengenskog područja, bez kontrola na unutarnjim granicama i planova za nepredviđene situacije.

"Morali smo intervenirati amandmanom u konačan tekst Rezolucije kako bismo osigurali da poziv za dovršetak Schengenskog područja ne bude izostavljen iz Rezolucije. Sama činjenica da je naš amandman usvojen s čak 523 glasa jasan je pokazatelj da smo obavili kvalitetan posao", objasnio je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 09:10