ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Znanstvenici smatraju da je tome tako jer bebe žvaču plastične lutke i pužu po tepisima koji sadrže mikroplastiku
Ilustracija
 Sergii Kuchugurnyi/Alamy/Alamy/Profimedia

Istraživanje je otkrilo kako mala djeca imaju 15 puta više mikroplastike u organizmu od odraslih. Mikroplastika se koristi u raznim industrijama, uključujući kozmetiku, biotehnologiju, proizvode za pranje i kapsule s lijekovima. Riječ je o sitnim komadićima plastike, veličine manje od pet milimetra.

Znanstvenici vjeruju da je razlog takvim rezultatima dječje žvakanje lutki i puzanje po tepisima koji sadrže mikroplastiku.

Istraživački tim tražio je dvije uobičajene vrste mikroplastike, polietilen tereftalat (PET) i polikarbonat (PC). Kako bi pronašli PET i PC, usporedili su razinu mikroplastike u uzorcima stolice 10 odraslih i šest beba u New Yorku. U svim uzorcima stolice pronađena je barem jedna vrsta mikroplastike. No razina mikroplastike bila je deset do petnaest puta veća kod djece nego u odraslih.

Znanstvenici su ranije vjerovali da mikroplastika bezopasno i lako prolazi kroz gastrointestinalni trakt. Nažalost, novija istraživanja pokazuju i da najmanji komadići plastike mogu proći kroz stanične membrane. To je zabrinjavajuće budući da je mikroplastika u laboratorijskih životinja uzrokovala smrt stanica, upalu i metaboličke poremećaje. Prošle su godine znanstvenici sa sveučilišta Duke dokazali kako mikroplastika u oceanu štete i ribama. Naime, mnoga plastika odlomljena od pranja sintetičke odjeće završi u oceanu.

Kao i kod ljudi, vjerovalo se da će riba mikroplastiku probaviti bez veće štete. No, istraživanje Sveučilišta Duke pokazalo je kako nije tako, te da kemikalije koje prekrivaju mikroplastiku utječu na reproduktivne hormone ribe.

Zastupnici Europskog parlamenta u rujnu 2018. odobrili su strategiju za plastiku u skladu s kojom će plastična ambalaža na tržištu EU-a do 2030. biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu smanjit će se, a namjerna upotreba mikroplastike bit će ograničena. U listopadu 2018. je Parlament podržao zabranu za određenu plastiku za jednokratnu upotrebu - koju se najčešće pronalazi na europskim morskim obalama, a za koju postoje alternative. Zastupnici su također zatražili da se na popis zabranjene plastike doda oksorazgradiva plastika. Radi se o konvencionalnoj plastici koja uključuje aditive za ubrzavanje fragmentacije materijala u vrlo sitne dijelove, što doprinosi onečišćenju mora mikroplastikom.

Još 2015. Parlament je ograničio upotrebu plastičnih vrećica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:25