HRANJIVA ŠIKARA

U žbunju invazivnog bilja skrivaju se proteini koji bi mogli postati neizostavni dio naših obroka

Izvješće konzultantske kuće AT Kearney iz 2019. predviđa da većina mesa koje će ljudi jesti 2040. neće potjecati od ubijenih životinja

Žbunje običnog uliksa

 John Norman/Alamy/Profimedia

Iz grmlja običnog uliksa ili znanog i kao bodljikavi štipavac, a koje je preplavilo škotske krajolike moglo bi proizvesti dovoljno proteina za nahrahiti milijune ljudi, tvrdi voditeljica istraživačkog programa škotske vlade, profesorica Wendy Russell.

Iznenađujući prijedlog profesorice Russell sa Sveučilišta u Aberdeenu dolazi nakon na temeljima istraživanja o proteinima u invazivnim biljkama koje se inače špricaju ​​herbicidima ili pale ​​kako se ne bi proširile zemljom.

Uliks sadrži 17% proteina, dok se grmolika biljka zečjak, znana i kao zlatni grm, sastoji od 21% proteina.

-Kada bi usjevi u prošlosti propali, stoka se hranila uliksom i zečjakom. Zato smatramo da bi se proteini iz ovih vrsta biljaka mogli koristiti kao hrana za životinje. A ako se proteini izoliraju na ispravan način kako bi bili sigurni, mogli bi u budućnost postati i sastavni dio ljudske prehrane. Šikare treba aktivno micati iz okoliša, a iz bez ikakvih troškova, možemo dobiti proteine. Imamo ogromnu količinu uliksa diljem Škotske i kada smo radili izračune shvatili smo da u njemu ima dovoljno proteina za nahraniti cijelu Škotsku- elaborirala je Wendy Russell.

Meso uzgojeno u laboratoriju prvi put je pušteno u prodaju u prosincu 2020. u Singapuru. Zagovornici kažu da se proizvodi u čistim pogonima i da ne nosi rizik od bakterijske kontaminacije mesa stoke.

-Industrija uzgojenog mesa cvjeta kao rezultat povećanog apetita za etičkim i ekološki prihvatljivim alternativama konvencionalnom mesu. Sektor je već počeo privlačiti značajan interes investitora jer nudi priliku za ulazak u industriju koja bi mogla poremetiti globalno tržište mesa u narednim desetljećima- rekao je Neil Shah iz investicijske istraživačke tvrtke Edison Group, koja je u ponedjeljak objavila izvješće o mesu uzgojenom u laboratoriju.

Izvješće konzultantske kuće AT Kearney iz 2019. predviđa da većina mesa koje će ljudi jesti 2040. neće potjecati od ubijenih životinja.

Nakon niza kriza u sektoru hrane za ljude i hrane za životinje (npr. pojave kravljeg ludila i afere s dioksinom) početkom 2000-ih provedena je temeljita reforma EU-ove politike sigurnosti hrane. Reforma je dovela do uvođenja pristupa „od polja do stola” kojim se želi osigurati visoka razina sigurnosti svih prehrambenih proizvoda na tržištu EU-a u svim fazama proizvodnje i distribucije, bilo da su proizvedeni u EU-u bilo da su uvezeni iz trećih zemalja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 11:29