ŠVICARSKA ODLUKA

Alternativni izvori topline već su desetljećima popularni u dijelovima grada. To uključuje "grijanje na daljinu" koje koristi višak topline iz spalionica otpada za toplu vodu koja se zatim pumpa u domove kroz cijevi

Ulice Zuricha

 Dalibor Brlek/Panthermedia/Profimedia

U Zürichu se zauvijek zatvaraju mreže za opskrbu prirodnim plinom. Najveći švicarski grad započeo je taj plan prije deset godina kao dio svoje ekološke strategije. Stanovnike se potiče da instaliraju alternativu grijanju na prirodni plin, a tamo gdje je odmah moguće imati klimatski neutralnu ili obnovljivu energiju, gradska komunalna tvrtka odmah će zatvarati mreže za opskrbu plinom.

-Mreže grijanja na daljinu koje koriste obnovljivu ili klimatski neutralnu energiju imaju prioritet u odnosu na plinsku mrežu koja se uglavnom napaja fosilnim prirodnim plinom.U područjima gdje postoje ili će se graditi te daljinske mreže grijanja, mreža prirodnog plina će biti zatvorena- objasnio je Rainer Schöne, glasnogovornik komunalne tvrtke Energie 360॰.

Alternativni izvori topline već su desetljećima popularni u dijelovima grada. To uključuje "grijanje na daljinu" koje koristi višak topline iz spalionica otpada za toplu vodu koja se zatim pumpa u domove kroz cijevi. Prije 10-ak godina Zürich je donio odluku da počne zatvarati mreže prirodnog plina na ovim područjima iz ekonomskih razloga. Nije imalo smisla održavati obje mreže.

Ovaj plan obustave prirodnog plina trebao bi biti finaliziran 2024., a, kako se planira daljnje uvođenje daljinskog grijanja i velik dio ostatka tog švicarskog grada potpuno će odustati od prirodnog plina d0 2040.

Inače, tisuće prosvjednika okupilo se u glavnom gradu Bernu ranije ovog mjeseca da prosvjeduju protiv rata u Ukrajini. Među njihovim zahtjevima bio je i poziv na smanjenje oslanjanja Švicarske na ruska fosilna goriva. Procjenjuje se da se 47 posto prirodnog plina koji se koristi u zemlji uvozi iz Rusije i potrošači sada žele da se to promijeni.

Europski parlament proglasio je u studenom 2019. klimatsku i ekološku kriza u Europi i svijetu. Zastupnici su zatražili od Komisije da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5°C.

Donesen je i europski zeleni plan kojim je Europska unija zacrtala ambiciozan cilj da Europa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent. U lipnju 2021. Parlament je potvrdio zakon o klimi, čime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu.

-Nakon invazije Rusije na Ukrajinu dobili smo mnogo pitanja od kupaca o tome kako se riješiti ruskog plina. Naš odgovor je da što prije prijeđemo s grijanja na prirodni plin na rješenja koja koriste obnovljivu energiju- dodaje Schöne.

Iako plan Züricha plan nije osmišljen nakon invazije na Ukrajinu, iz Energie 360॰ kažu da su nedavno primijetili rastuću želju kupaca plina da se prebace na druge opcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:57