ZELENA TRANZICIJA

Primarni fokus ekoloških poreza trebao bi se pomaknuti s generiranja prihoda na pružanje podrške ostvarenju klimatskih ciljeva

Ilustracija

 -/Panthermedia/Profimedia

Prihodi od ekoloških poreza mogu podržati tranzicijska ulaganja prema održivosti, ali budući prihodi od tih poreza će se smanjivati kako se budu postizali ciljevi Europske unije po pitanju zaštite okoliša i njezine klimatske politike. Dapače, relativni udio ekoloških poreza u ukupnim poreznim prihodima već se smanjio u posljednja dva desetljeća, navodi se u nedavno objavljenom novom izvješću Europske agencije za okoliš, a sažetak kojeg je prenio portal Recycling magazine.

Izvješće Agencije pod naslovom "Uloga ekoloških poreza u podršci tranziciji prema održivosti" bavi se trendovima u oporezivanju koje je vezano uz onečišćenje, korištenje resursa i emisiju stakleničkih plinova. Izvješće se bavi i potencijalom tih poreza u podizanju prihoda i pružanju podrške europskim ciljevima u pogledu održivosti.

Oporezivanje aktivnosti koje štete klimi ili okolišu uživa široku podršku. No, izvješće isto tako navodi da - kako se postupno ukidaju po okoliš štetne subvencije - uglavnom nisu ostvarena značajna povećanja prihoda od poreza na okoliš.

Godine 2019., navodi se u izvješću, prihodi od ekoloških poreza iznosili su 330 milijardi eura. Udio ekoloških poreza u ukupnom poreznom prihodu smanjio se sa 6,6 posto zabilježenih 2002. godine na 5,9 posto u 2019. godini. Trend, naravno, varira diljem Europe, no pad je zabilježen u zemljama koje su prednjačile po uvođenju ekoloških poreza, dakle Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

U tom kontekstu, navodi se u izvješću Europske agencije za okoliš, primarni fokus ekoloških poreza trebao bi se pomaknuti, i to s generiranja prihoda na pružanje podrške ostvarenju klimatskih ciljeva i ciljeva zaštite okoliša.

Pitanjem oporezivanja nedavno se bavio i pododbor Europskog parlamenta za porezna pitanja. Njegovi su se pak članovi 10. veljače sastali radi prezentacije nedavno objavljenog izvješća Europskog revizorskog suda pod nazivom "Oporezivanje energije, određivanje cijena ugljika i subvencije za energiju".

Europski revizorski sud je izvješće, odnosno kako ga naziva "pregled", objavio 31. siječnja 2022. godine. U njemu se bavi time kako oporezivanje energije, određivanje cijene ugljika i subvencije za energiju doprinose postizanju klimatskih ciljeva Europske unije. Bavi se isto tako i izazovima s kojima se susreću donositelji odluka, kao što je primjerice smanjivanje subvencija za fosilna goriva i pomirenje klimatskih ciljeva s društvenim potrebama.

Spomenuto izvješće navodi kako u skupini zemalja EU-27 porezi na energiju čine više od tri četvrtine ukupnih poreza za zaštitu okoliša te da oporezivanje energije može biti važan pokretač za postizanje klimatskih ciljeva EU-a. Isto tako, upozorava se kako niz zemalja EU, u kontekstu subvencija, i dalje u većoj mjeri financira upotrebu fosilnih goriva nego energiju dobivenu iz obnovljivih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:34