PROGRAM ZA RIBARSTVO

Kratko razdoblje za javno savjetovanje s građanima oko teme za jedan od najvažnijih sektora gospodarstva i turizma u Hrvatskoj je, u najmanju ruku, podcjenjivački, kaže zastupnik Matić

Predrag Fred Matić: Unatoč kratkom roku koje je propisalo Ministarstvo, pozivam sve zainteresirane građane da pošalju svoje prijedloge unaprjeđenja i poboljšanja predloženog Programa

 Ured zastupnika

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je 14. lipnja 2022. savjetovanje sa javnošću o Programu za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021. - 2027. koje traje do 23. lipnja. S obzirom da e-savjetovanja uobičajeno traju 30 dana, Ministarstvo je savjetovanje u trajanju od deset dana obrazložilo time da su u pripremi Programa proveli određene konzultacije, te je rok skraćen kako bi se osiguralo pravovremeno službeno podnošenje Programa prema Europskoj komisiji.

Što donosi taj Program i što se može očekivati u njegovoj provedbi, pitali smo zastupnika u Europskom parlamentu Predraga Freda Matića, člana Odbora za ribarstvo.

Na početku je istaknuo kako je rok za podnošenje komentara skraćen, a u sadržaju Programa nisu uključene pojedine mjere koje bi pridonijele očuvanju našeg Jadrana i suočavanju s problemom prekomjernog izlova ribe.

- Tako kratko razdoblje za javno savjetovanje s građanima oko teme za jedan od najvažnijih sektora gospodarstva i turizma u Hrvatskoj je, u najmanju ruku, podcjenjivački. A i predložene mjere u Programu nisu u potpunom skladu s obvezama preuzetim iz europskih legislativa o 30% zaštićenih morskih područja do 2030. kao i dugoročnom smanjenju prekomjernog izlova – kaže zastupnik Matić.

Dodaje kako je potrebno mnogo više mjera povezanih s obnavljanjem i očuvanjem mora i morskog okoliša. Takve vrste mjera, ističe, mogu donijeti veliku korist kako ribarstvu tako i priobalnom stanovništvu, što odražava potrebu korištenja javnog novca za javna dobra. Uključivanje ribara i savjetovanje s njima uz prepoznavanje i promicanje dobre prakse tijekom cijelog procesa ključno je za njihovo sudjelovanje i uspješnu provedbu mjera, naglašava Matić.

- Novi program za ribarstvo i akvakulturu RH za programsko razdoblje 2021. - 2027. ne spominje nikakvo povećanje financijskih sredstava za izradu stručnih podloga za proglašenje zaštićenih područja, što je omogućeno novim europskim fondom, a izrazito važno za naše javne ustanove za upravljanje i održavanje zaštićenih dijelova prirode. Izrazito je bitno dobro upravljati tim područjima, a posebice imati učinkovit nadzor na moru jer bez kontrole nema niti zaštite. Uz to je i teže uvjeriti dionike na uspostavu novih zaštićenih područja kada se niti postojeća zaštita i ograničenja u ribolovu ne provode učinkovito. Ali moramo krenuti od nekuda - tvrdi Matić.

Također kaže kako ne zna prema kojim su se kriterijima nadležni iz Ministarstva vodili prilikom određivanja roka za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, jer se radi o opsežnom dokumentu koji govori o šestogodišnjem razvoju ribarstva u Republici Hrvatskoj.

- To nije odluka tipa koji okus sladoleda kupiti - vaniliju ili čokoladu, nego strateški dokument koji govori o jednoj od najznačajnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj i koji, ako ništa drugo, zahtjeva punu ozbiljnost u pristupu. Krajnje je neodgovorno - prema građanima i građankama koji se bave ribarstvom ili koje ova tema interesira - propisati tako kratki rok za javno savjetovanje, odnosno za slanje komentara. Građanima se ovim putem ne pruža odgovarajuća prilika da detaljno prouče i jasno iskažu svoje mišljenje o jednoj od naših najvitalnijih gospodarskih grana za razdoblje do 2027. godine. Unatoč kratkom roku koje je propisalo Ministarstvo, pozivam sve zainteresirane građane da pošalju svoje prijedloge unaprjeđenja i poboljšanja predloženog Programa – poručuje hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21