DEFORESTACIJA PRAŠUMA

Od sedam fondova, samo su Nordea i nizozemska grupa Robeco prodale udio u brazilskim tvtkama, a većina kompanija sada kaže da preferira dijalog s Brazilom

Deforestacija  prašume Amazone, 2021.

 Kristof Bellens/Panthermedia/Profimedia

Nekoliko europskih investicijskih grupa koje su prošle godine zaprijetile da će prodati svoju udio u brazilskim tvrtkama, kao i brazilske državne obveznice, ako se nastavi krčenja šuma, ipak to nisu učinile, premda nove brojke pokazuju da je tempo uništavanja amazonske prašume najgori od 2006. godine.

Europski trgovački lanci, uključujući britanski Tesco i M&S, također su tada zaprijetili bojkotom brazilskih proizvoda, no i oni su nastavili trgovati s Brazilom.

Nepostojanje akcije dovelo je do zabrinutosti aktivista i ekologa kako će administracija predsjednika Jaira Bolsonara nastaviti s planom krčenja prašina, budući da više ne vjeruje kako će se bojkot uistinu dogoditi, piše Financial Times.

-Posljednji podaci ističu da se prava promjena u Brazili nažalost još nije dogodila. To nas sve više zabrinjava jer ne želimo da nas optužuju za green washing. Ako se ništa ne dogodi, to može potencijalno naštetiti budućim akcijama jer će države jednostavno pomisliti da svi oko njih samo blefiraju -rekla je Thede Rüst, voditeljica zaduženja za tržišta Nordea Asset Management – ​​jedne od dvije investicijske grupe, koje su uistinu ispunile obećanja o bojkotu.

U lipnju 2020. više od dvadesetak financijskih institucija diljem svijeta pisalo je brazilskoj vladi, zahtijevajući da obuzda naglo krčenje šuma za koje su rekli da je stvorilo "široko rasprostranjenu nesigurnost u pogledu uvjeta za ulaganje u ili pružanje financijskih usluga Brazilu".

Sedam tvrtki - uključujući najveći norveški mirovinski fond KLP i britanski Legal & General Investment Management - izričito su zaprijetili kako će, ako se situacija ne promijeni, iz svoga portfelja eliminirati proizvođače mesa i trgovaca žitaricama povezanih s krčenjem šuma, kao i brazilske državne obveznice.

Od tada je krčenje šuma nastavilo rasti. Više od 13.200 četvornih kilometara prašume uništeno je u 12 mjeseci između kolovoza prošle godine i srpnja 2021. - što je 22 posto više u odnosu na prethodnu godinu i najveća stopa krčenja šuma u posljednjih 15 godina - prema podacima brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja .Šuma se obično sravnjuje kako bi se napravilo mjesto za uzgoj stoke, uzgoj soje ili iskopavanje zlata - od čega velik dio prolazi kroz loše regulirane lance opskrbe na međunarodna tržišta.

Od sedam fondova, samo su gore spomenuta Nordea i nizozemska grupa Robeco prodale udio u brazilskim tvtkama, a većina kompanija sada kaže da preferira dijalog s Brazilom, umjesto da proda svoj udio. To je pogotovo postala praksa nakon nedavnog samita COP26 u Glasgowu, gdje je Brazil dobio pohvale zbog obećanja da će iskorijeniti ilegalno krčenje šuma do 2028.

S obzirom na to da održivo upravljanje šumama može pomoći u ublažavanju klimatskih promjena uz istodobno podupiranje ključnog gospodarskog sektora, Europski parlament poziva na ulaganje više sredstava iz zajedničke poljoprivredne politike u održivo šumarstvo u EU-u. Zastupnici pozivaju na povećanje ukupnih klimatskih koristi koje donose šume i vrijednosni lanac koji se temelji na šumama, poput apsorpcije CO2 i skladištenja ugljika u proizvodima na bazi drva. Parlament također naglašava potrebu za povećanim ulaganjem u istraživanje alternativa fosilnim gorivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:21