SUDSKE TUŽBE

Riječ je o neonikotinoidu i glifosatu, pesticidu koji se koristi za uništavanje korova, a povezan je s pojavom kancerogenih bolesti
Ilustracija
 Balazs Sebok/Alamy/Alamy/Profimedia

Nevladine organizacije Notre Affaire à Tous i Pollinis objavili su, tijekom svjetskog kongresa očuvanja prirode IUCN -a u Marseille, kako namjeravaju tužiti državu Francusku, a nakon tužbe najavili su skup gdje će 'demonstrirati građanski neposluh'.

Oni, naime, tvrde da je država dopustila široku uporabu pesticida koji štete okolišu i zdravlju. Posebno ističu uporabu neonikotinoida - zabranjenih u EU -u, ali odobrenih pod posebnim uvjetima u Francuskoj, kao i glifosata, koji je, kada se koristi u sredstvima za uništavanje korova, povezan s pojavom kancerogenih bolesti kod ljudi i anihilacijom kukaca oprašivača.

-Unatoč svim pričama i nacionalnim, europskim i međunarodnim zakonima i konvencijama, francuska vlada nije uspjela uspostaviti sustav koji uistinu štiti oprašivače i divlje životinje općenito. Brojke trenutnog kolapsa su zastrašujuće. Smanjenje biološke raznolikosti imat će dramatične posljedice na ravnotežu života i ugroziti budućnost sljedećih generacija- izjavio je Nicolas Laarman, direktor Pollinisa.

Članice EU -a zabranile su neonikotinoide na usjevima 2018, no neke su države, poput Francuske, naknadno dopustile njihovu upotrebu u iznimnim situacijama.

Parlament je 10. srpnja 2020. donio rezoluciju u kojoj je iznio svoje prioritete u pogledu predstojeće strategije održivosti za kemikalije. Zatražio je, među ostalim, da se ta strategija iskoristi za postizanje usklađenosti i sinergija između zakonodavstva o kemikalijama, sigurnosti i zdravlju na radu i povezanog zakonodavstva Unije, uključujući posebno i opće zakonodavstvo o proizvodima, zakonodavstvo o vodi, tlu i zraku, zakonodavstvo o izvorima onečišćenja, uključujući industrijska postrojenja, te zakonodavstvo o otpadu. Naglasio je da bi se strategija trebala temeljiti na čvrstim i ažuriranim znanstvenim dokazima, uzimajući u obzir rizik koji predstavljaju endokrini disruptori, opasne kemikalije u uvezenim proizvodima te kombinirani učinci različitih kemikalija i vrlo postojanih kemikalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:30