ZELENI ZVIŽDAČI

Milijuni funti odlaze na srednji menadžment, dok se istovremeno smanjuju ovlasti i broj inspektora na terenu, tvrdi jedan od zviždača

Zastava s logom engleske Agencije za zaštitu okoliša

 Kevin Wheal/Alamy/Alamy/Profimedia

Zaposlenici engleske Agencije za zaštitu okoliša otkrili su Guardianu da je kadar srezan do te mjere da inspektori na terenu više ne mogu regulirati i kažnjavati zagađivače.

Troje zaposlenika želi ostati anonimno budući da je izvršni direktor EA-e, Sir James Bevan, "bio vrlo jasan da će otpustiti svakoga za koga se sazna da otvoreno kritizira Agenciju".

Agencija za okoliš ima velik proračun, ali službenici kažu da on nije usmjeren na zaštitu ili poboljšanje okoliša. Državne potpore agenciji porasle su s 880 milijuna funti na 1,05 milijardi funti u posljednje dvije godine. No istovremeno državna sredstva za rad Agencije usmjerene na same akcije zaštite okoliša, kao i za plaće za inspektore na prvim crtama, pala su s oko 170 milijuna funti u 2009-10. na najnižih 76 milijuna funti u 2019-20., odnosno 94 milijuna funti prošle godine, tvrde zviždači.

Prošli tjedan Guardian je otkrio i kako Agencija više neće reagirati na incidente onečišćenja manjeg utjecaja.

Jedan službenik EA rekao je da postoji "plan da se agencija učini gotovo potpuno samodostatnom, pa ako se nešto ne možete naplatiti nešto, onda vodstvo agencije smatra da se time ne treba niti baviti."

U govoru ovoga utorka, Bevan je signalizirao da bi želio da industrija na kraju plati punu cijenu svoje regulacije, uz strože kazne za onečišćivače koje bi mogle dovesti do zatvorskih kazni za najgore počinitelje. Među zaposlenicima zato vlada ogorčenje jer ispada da “oni koji se pridržavaju zakona plaćaju značajne iznose, dok oni koji su odlučili ignorirati zakon izbjegavaju bilo kakvu optužbu ili smislenu kaznu”.

Drugi službenik rekao je pak da novac nije pronašao put do prve linije rada. Umjesto toga, sredstva su bila usmjerena na srednji menadžment. Zaposlenici na prvoj liniji moraju gledati kako ovaj novac odlazi negdje drugdje, obično kako bi popunili novostvorene upravljačke uloge.

Drugi potezi agencije za koje izvori tvrde da guše terenski rad uključuju "nove timove za incidente koji ne napuštaju ured" i "ukidanje dozvola za iznajmljivanje automobila kojima su ranije inspektori putovali na lokacije".

"Sve je povezano s činjenicom da je naš nadzor sada puno lošiji. Kada pokušate donijeti odluku, mnogo je teže nešto dokazati jer podataka više nema. Prioritet se daje podnositelju zahtjeva, a ne zaštiti okolišu. osljedica toga su mlake financijske i operativne odluke agencije”, priča jedan od zaposlenika.

“U slučaju da zagađivač bude uhvaćen, svi alati koji su mu nam bili na raspolaganju za poduzimanje mjera sustavno su uklonjeni. Inspektori se aktivno potiču da ne poduzimaju mjere ovrhe i da traže drugo rješenje. Više nismo prijetnja zagađivačima”, dodaje jedan od izvora

Drugi službenik smatra da je smanjenje aktivnosti provedbe "ohrabrilo ljude da krše zakon jer znaju da zapravo nema jake snage koja bi nadzirala njih i sposobna poduzeti bilo kakav oblik značajne akcije ".

“Imamo mnogo strastvenih, dobronamjernih ljudi, kojima je često zabranjeno da u potpunosti rade svoj posao. Pridružuju se Agenciji jer im je stalo, stvarno žele napraviti razliku, ali njihove ambicije uvijek guši i polako otupljuje organizacija koja ih samo melje i daje vrlo malo prilika da naprave razliku”, zaključio je anonimni zviždač.

Zastupnici u Europskom parlamentu zahtijevaju poboljšanja Direktive o odgovornosti za okoliš (ELD) i Direktive o kaznenim djelima protiv okoliša (ECD). Zatražene promjene imaju za cilj jačanje provedbe i povećanje povjerenja građana u pravila EU kako bi se učinkovitije spriječile i otklonile štete u okolišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:46