INOVATIVNA PRAKSA

Tragom inovativnog nizozemskog poljoprivrednika znanstvenici su upoznali poljoprivrednike Bangladeša s usjevima tolerantnim na sol
Farmer u Bangladešu
 Zabed Hasnain Chowdhury

Prema nizozemskoj nevladinoj organizaciji Cordaid, salinizacijom tla (proces nastao uslijed prevelikog navodnjavanja, koje dovodi do prevelike akumulacije soli u tlu) pogođeno je 53% obalnog Bangladeša, a predviđa se da će do 2050. jedan od sedam stanovnika te zemlje, radi klimatskih promjena, biti prisiljeno napustiti svoj dom. Predviđa se i da će razina mora porasti za 50 centimetra u istom razdoblju, što će dovesti do gubitka oko 11% kopna Bangladeša.

Osim prirodnih katastrofa koje su pogoršale klimatske nepogode, neodrživ uzgoj škampa pogoršava problem, ugrožavajući živote svih onih koji se oslanjaju na tu granu gospodarstva.

No poljoprivrednici u južnoj priobalnoj regiji Patuakhaliju spremni su prilagoditi se promjenama. Tragom inovativnog nizozemskog poljoprivrednika koji je otkrio da neke sorte voća i povrća mogu rasti i uspijevati i na slanom tlu, znanstvenici Cordaida počeli su upoznavati poljoprivrednike u regiji s usjevima tolerantnim na sol. Ta saznanja došla su do 5.000 malih poljoprivrednika, od kojih je većina izjavila kako su ona "revolucionirala" njihovu poljoprivrednu praksu. Da bi se upotreba sjemena proširila, identificirani su vodeći poljoprivrednici u zajednici koji će pomoći u daljnjoj popularizaciji takovih usjeva.

Krumpir, mrkva, tikvice, crvena repa, zelje, indijski špinat, korijander...Sve su to plodovi koji su poljoprivrednici dobili od kada su krenuli u ovu akciju 2017. Cilj inicijative je doprijeti do još najamanje 5000 poljoprivrednika iz Bangladeša do 2024.

U prošlosti su poljoprivrednici morali odnijeti uzorke tla u vladin laboratorij, najčešće stotinama kilometara udaljen od njihovih farmi. Sada je nizozemska organizacija poljoprivrednicima predstavila komplet za ispitivanje slane otopine koji daje rezultate u nekoliko minuta i pomaže im da odluče koje sjeme će posaditi za maksimalni prinos.

“Mali poljoprivrednici u cijelom svijetu najteže će biti pogođeni posljedicama klimatskih promjena. Salinizacija tla bit će jedan od najvećih problema. No, zahvaljujući ovom otkriću probleme pretvaramo u održivo rješenje. Umjesto borbe protiv soli u tlu, sada se tlo natopljeno solju ponovno može koristiti za poljoprivredu”, zadovoljan je Masud Rana iz Cordaidovog odjela za poljoprivredu u Bangladešu.

Europski parlament podupire inicijative usmjerene na poboljšanje javne svijesti i razumijevanja pozitivnog učinka funkcija i zaštite tla, uključujući one povezane s održivim upravljanjem tlom, zaštitom tla i njegovom obnovom, javnim zdravljem i održivošću okoliša, te naglašava da su za uspjeh nove strategije za tlo ključni osviještenost javnosti o funkcionalnostima tla i poznavanje tih funkcionalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:15