RAZLOG ZA OPTIMIZAM

Chris Stark oštro je kritizirao defetistički stav oko smanjenja emisija štetnih plinova. Smatra kako je potrebna promjena narativa
Prosvjedi protiv industrije plina i nafte u Londonu, rujan 2021.
 Justin Ng/Avalon/Profimedia

Glavni britanski savjetnik za pitanje klimatskih promjena, Chris Stark, oštro je kritizirao "defetistički" stav kako je postizanje nulte emisije skup i težak proces, te pozvao tamošnje Ministarstvo financija da ubrza tempo procesa dekarbonizacije.

Chris Stark, izvršni direktor Odbora za klimatske promjene (CCC), smatra da raspravu o borni protiv klimatskih promjena treba predstaviti u mnogo pozitivnijem svjetlu; "To je itekako izvedivo. Nadam se da ćemo se moći odmaknuti od razmišljanja o troškovima i gledati na to kao na misiju modernizacije gospodarstva."

Prije dvije godine Ujedinjeno Kraljevstvo predvodilo je svijet u direktivama za eliminaciju emisija do 2050. godinu, a prošlog prosinca CCC je naznačio pet načina za postizanje tog cilja, o kojima će vlada uskoro morati odlučiti prije klimatskog summita Cop26 u Glasgowu na jesen.

Posljednjih tjedana, međutim, došlo je do vala kritika (uglavnom s desne strane političkog spektra). Ti komentatori tvrde kako su troškovi previsoki, što bi moglo Ministarstvo financije staviti u neugodan položaj prilikom donošenja proračuna.

"Na Vladi je da donese velike odluke. Ne možemo nastaviti samo razglabati o svemu ovome. Polagani tempo koji smo vidjeli pri donošenju politika u posljednjih dvanaest mjeseci neće smanjiti emisije štetnog plina. Trenutak u kojem se donese novi plan mora se zbiti prije summita Cop26”, vjeruje Chris Stark.

Stark se, dakle, zalaže za promjenu narativa kako bi se odaslala optimistična poruka, poput naglaska na smanjenje cijena vjetroelektrana i solarne energije i postupnom ukidanju industrije na ugljen.

Međutim, Stark napominje i kako je svjestan da vlada mora donijeti teške odluke. Koji god put kabinet odabrao, Stark vjeruje da će biti potrebna državna intervencija kako bi se osiguralo da se troškovi i koristi pošteno rasporede po regijama i korporativnim sektorima. Politike bi također trebale potaknuti i promjene načina života, koje uključuju smanjenje potrošnje mesa i prelazak na električne automobile, objasnio je.

"Na kraju će gospodarske i geopolitičke koristi od preuzimanja vodeće pozicije nadmašiti troškove. Možemo očekivati snažniju industriju, dulji i kvalitetniji život, povećanje razine vještina među radnom snagom, smanjenje društvenih razlika i oporavak prirodnog svijeta, uz veću energetsku neovisnost i manje oslanjanje na fosilna goriva sa sumnjivih lokacija", zaključio je Stark.

Europski parlament se zalaže za snažniju integraciju energetskog tržišta i utvrđivanje ambicioznih i pravno obvezujućih ciljeva za obnovljivu energiju, energetsku učinkovitost i smanjenje emisija stakleničkih plinova. U tom kontekstu parlament podupire odlučnije obvezivanje na ostvarivanje ciljeva EU-a, ističući kako nova energetska politika mora podržavati cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova u EU-u i ostvarenje klimatske neutralnosti do 2050.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:48