PORUKA EP-a

Prelazak na zeleno gospodarstvo EU-a treba kombinirati s pristupom čistoj, pristupačnoj i sigurnoj energiji za poduzeća i potrošače
Ilustracija, auto na vodikov pogon
 Bernd Wustneck

Na online konferenciji koju je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao uoči ovotjedne plenarne sjednice EP-a i rasprave o europskim strategijama za vodik i integraciju energetskih sustava, potpredsjednica Hrvatske udruge za vodik Ankica Kovač sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, istaknula je kako je Hrvatska bogata obnovljivim izvorima energije te da joj se pružaju velike prilike kada je riječ o korištenju potencijala zelenog vodika.

„Prilike za hrvatsko gospodarstvo su ogromne. EU je predvodnica u proizvodnji opreme za vodik, prvenstveno elektrolizatora i tu ja vidim priliku za hrvatsku industriju. Proizvodnjom te opreme možemo zadovoljiti vlastite potrebe, ali i izvoziti elektrolizatore na europsko tržište. Vodik je jedno od rješenja koje će uvelike pripomoći dekarbonizaciji. To će se ostvariti kroz integraciju energetskih sustava, sektorsku integraciju i elektrifikaciju - naglasila je tom prilikom Ankica Kovač.

A koje su prednosti vodikove energije i kako ih EU želi iskoristiti za zelenu tranziciju? Vodik proizveden iz obnovljivih izvora ključan je za energetsku tranziciju Europe, istaknuto je na mrežnim stranicama Europskog parlamenta.

Neutralna Europa

U srpnju 2020. Europska komisija je predložila strategiju za vodik za klimatski neutralnu Europu, kako bi ubrzala razvoj čistog vodika i osigurala njegovu temeljnu funkciju za postizanje klimatski neutralnog energetskog sustava do 2050.

U prvom od dva izvješća za plenarnu sjednicu Europskog parlamenta navodi se da samo obnovljivi vodik može održivo doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti u EU-u.

“Zastupnici naglašavaju potrebu za razvrstavanjem različitih vrsta vodika prema načinu njihove proizvodnje. Zastupnici naglašavaju da bi vodik koji se temelji na fosilnim gorivima trebalo postupno što prije ukinuti. Trebalo bi uvesti i slična ograničenja za uvezeni vodik kako bi se izbjeglo istjecanje ugljika te kako bi se potrošačima pomoglo u informiranju o okolišnim podacima vodika koji upotrebljavaju”, navedeno je.

U drugom se izvješću poziva na integraciju energetskih sustava EU-a. Zastupnici tvrde da bi se planiranim i provedenim sustavom koji povezuje različite nositelje energije, infrastrukturu i sektore potrošnje energije poboljšala energetska učinkovitost i smanjili društveni troškovi.

U informaciji o vodikovoj energiji i koristima za EU na stranicama EP-a, istaknuto je kako je na putu prema klimatski neutralnoj Europi i čišćem planetu, ključno preustrojiti cjelokupnu opskrbu energijom i stvoriti potpuno integrirani energetski sustav. Prelazak na zeleno gospodarstvo EU-a, naglašeno je, treba kombinirati s pristupom čistoj, cjenovno pristupačnoj i sigurnoj energiji za poduzeća i potrošače.

- EU je pred izazovom - njegova proizvodnja i potrošnja energije 2018. godine bila je odgovorna za 75 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u. Osim toga, EU i dalje ovisi o uvozu 58 posto svoje energije, uglavnom nafte i plina – navedeno je u informaciji.

Različite vrste

Nadalje pojašnjeno je kako postoje različite vrste vodika kategorizirane prema proizvodnom procesu i emisijama stakleničkih plinova. Čisti vodik („obnovljivi vodik” ili „zeleni vodik”) proizvodi se elektrolizom vode upotrebom električne energije iz obnovljivih izvora i tijekom njegove proizvodnje ne ispušta stakleničke plinove.

"Zastupnici naglašavaju važnost klasifikacije različitih vrsta vodika i žele jedinstvenu terminologiju na razini EU-a kako bi se jasno razlikovao vodik iz obnovljivih izvora i vodik s niskim udjelom ugljika", stoji u analizi koristi od vodikove energije.

Istaknuto je i kako zastupnici žele da Komisija i države članice EU-a potiču proizvodnju i uporabu goriva iz obnovljivih izvora jer trenutačno vodik ima tek neznatnu ulogu u ukupnoj opskrbi energijom. Ukazano je i na izazove u pogledu troškovne konkurentnosti, opsega proizvodnje, infrastrukturnih potreba i percipirane sigurnosti. Ali, unatoč tome očekuje se da će vodik u budućnosti omogućiti promet bez emisija, grijanje i industrijske procese, kao i međusezonsko skladištenje energije.
Također je pojašnjeno kako se od vodika dobiva oko dva posto energije u EU-u, od čega se 95 posto proizvodi iz fosilnih goriva, što oslobađa 70-100 milijuna tona CO2 godišnje.

Istraživanja pokazuju kako bi obnovljivi izvori energije mogli biti značajan izvor energije 2050. godine, od čega bi vodik moglo biti zaslužan za 20 posto opskrbe (20-50 posto u prometu i 5-20 posto u industriji).

S obzirom na njegova svojstva vodik je, kako je obrazloženo, dobro gorivo jer njegova uporaba u energetske svrhe ne uzrokuje emisije stakleničkih plinova (voda je jedini nusproizvod procesa). Također može se upotrebljavati za proizvodnju drugih plinova, kao i tekućih goriva, a postojeća infrastruktura (za prijevoz i skladištenje plina) može se prenamijeniti za vodik.

U dijelu informacije o koristima vodikove energije, među odgovorima na pitanje o tome što Parlament želi navedeno je sljedeće: poticaje za potražnju i stvaranje europskog tržišta vodikom i brzo uvođenje infrastrukture za vodik, kao i postupno ukidanje vodika iz fosilnih goriva što je prije moguće. Također u EP-u žele da je sav uvoz vodika certificiran na isti način kao i vodik proizveden u EU-u, uključujući proizvodnju i prijevoz kako bi se izbjeglo istjecanje ugljičnog dioksida, te procjenu mogućnosti prenamjene postojećih plinovoda za transport i podzemno skladištenje vodika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:38