ČELIK BEZ UGLJENA

Iz kompanije Hybrit tvrde kako su isporučili čelik Volvu, koji planira komercijalnu proizvodnja kamiona za 2026.
Volvo kamion
 Taina Sohlman/Alamy/Alamy/Profimedia

Prva isporuka zelenog čelika na svijetu, proizvedenog bez ugljena, upravo se odvija u Švedskoj.

Naime iz kompanije Hybrit tvrde kako su isporučili čelik tvrtki Volvo, koja ove godine planira proizvodnju prototipova kamiona, čije komponente su izgrađene od zelenog čelika, dok je komercijalna proizvodnja planirana za 2026..

Proizvodnja čelika pomoću ugljena čini oko 8% globalnih emisija stakleničkih plinova. Hybrit je zato prije godinu dana započeo probne operacije u svom pilot pogonu za zeleni čelik u Lulei na sjeveru Švedske. Cilj mu je zamijeniti koksni ugljen, koji je tradicionalno potreban za proizvodnju čelika na bazi rude, onim stvorenim iz struje nastale iz obnovljivih izvora energije i vodika.

Druga švedska tvrtka, H2 Green Steel, planira izgraditi čeličanu bez fosilnih goriva na sjeveru Švedske, uključujući održivo postrojenje za vodik, a proizvodnja bi trebala početi 2024.

Vodik je ključni dio plana EU -a za postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Europski parlament vjeruje kako je održivo i konkurentno vodikovo gospodarstvo prilika za EU da ojača svoje gospodarstvo, posebno nakon gospodarskog pada uzrokovanog pandemijom bolesti COVID-19, jer bi se njime moglo otvoriti do milijun izravnih visokokvalitetnih radnih mjesta do 2030. i 5,4 milijuna do 2050.

U izvješću EU parlamenta stoji i kako bi to mogla biti prilika za regije koje trenutačno uvelike ovise o tradicionalnim izvorima energije i koje će biti izložene riziku od siromaštva nakon postupnog ukidanja fosilnih goriva; budući da se potencijal za otvaranje radnih mjesta u sektoru vodika iz obnovljivih izvora procjenjuje na 10 300 radnih mjesta za svaku uloženu milijardu eura, čemu treba dodati i radna mjesta u sektoru električne energije iz obnovljivih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:27