Projekt Fish Forward

Karla Crnčević, Sanja Milardović i Sandra Vlašić autorice su monologa koje su izveli Nina Violić Leon Lučev i Filip Šovagović
Nina Violić
 Neja Markicevic/Cropix

U sklopu projekta Fish Forward Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) nastale su tri audio priče o moru, ljudima i budućnosti. Autorice Karla Crnčević, Sanja Milardović i Sandra Vlašić su osmislile znanstvene monologe oslanjajući se na znanstvena istraživanja o proizvodima iz ribarstva te o ljudima koji o njima ovise. Te su monologe izveli glumci Nina Violić Leon Lučev i Filip Šovagović dok je za glazbu i oblikovanje zvuka zaslužan Ivan Arnold. Projekt Fish Forward, koji sufinancira EU, bavi se podizanjem svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima potrošnje proizvoda iz ribarstva. WWF već dugi niz godina radi na osvještavanju važnosti konzumacije proizvoda iz ribarstva iz održivih i odgovornih izvora te se zalaže za transparentnije i uključivije upravljanje morskim resursima. Pitanje zdravih mora i oceana nije samo pitanje morskih vrsta koje nestaju, to je i pitanje opstanka naših ribara i ribarica, čitavih obalnih zajednica, to je pitanje nacionalnog gospodarstva, ali i globalne sigurnosti hrane.

- Pitanje zaštite prirode je pitanje promjene našeg odnosa prema prirodi, a veliki potencijal za takvu vrstu promjene leži upravo u zajedničkom djelovanju umjetnosti i znanosti. Umjetnost je vrlo često katalizator promjena i često predstavlja pogled u budućnost, no nadam se da ćemo prije budućnosti o kakvoj govori jedan od monologa ipak učiniti promjene i Zemljin sustav vratiti u ravnotežu potrebnu za opstanak ljudske vrste – rekla je Petra Počanić iz WWF Adrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:50