COP26

WWF je formulirao pet glavnih obećanja čije ispunjenje hitno očekuje od okupljenih na konferenciji
Poruka čelnicima
 WWF

Hitno provođenje efikasnih politika i mjera te ispunjavanje svih do sada danih obećanja o klimi dva su glavna zahtjeva koja svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF stavlja pred svjetske čelnike i čelnice uoči početka konferencije o klimi COP26.

To su poručili uoči Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 koja se održava u Glasgowu od 31. listopada do 12. studenoga. Ujedno pozivaju građane da se priključe kampanji #WeWontForget i pošalju čelnicima poruku da njihova obećanja o ciljevima i konkretnim mjerama za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama neće biti zaboravljena, kao i da je nužno da oni budu usklađeni s novim globalnim naporima.

-Pokretanjem efikasnih i ambicioznih akcija i usmjeravanjem pregovora UN-a ka jednom cilju – ograničavanju globalnog zagrijavanja na prosječnih 1,5°C – možemo izbjeći najrazornije utjecaje klimatskih promjena na ljude i prirodu. Okupljanje u Glasgowu možda je posljednja prilika za usporiti klimatske promjene, za postizanje dogovora svjetskih čelnika i ispunjenje svih dosadašnjih obećanja vezanih za klimatske promjene – istaknula je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Kako su naveli, WWF je formulirao pet glavnih obećanja čije ispunjenje hitno očekuje od okupljenih na COP26. To su ubrzano smanjenje emisija ugljičnog dioksida, primjenjivanje rješenja utemeljenih na prirodi, hitna pomoć prirodi i ljudima da se prilagode, financiranje budućnosti i efikasno provođenje politika i mjera ublažavanja klimatskih promjena.

Također naglašavaju kako je neophodno hitno djelovanje vlada u regiji. Balkan je, navode, posljednjih godina pod jakim utjecajem globalnog zatopljivanja i ranjiv na klimatske promjene. Zabilježen je porast prosječne temperature od 1,2ºC, a očekuje se dodatno zagrijavanje od 1,7 do 4°C, ovisno o primjeni lokalnih i međunarodnih mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova u narednim godinama.

Uoči COP26, države su pozvane da usvoje poboljšane, ambicioznije nacionalno određene doprinose – NDC (eng. Nationally Determined Contributions), što je do sada učinilo samo 13 od 192 potpisnice Pariškog sporazuma. Cilj WWF-ove kontrolne liste NDC je osvijetliti njihov napredak, potaknuti najbolje prakse, identificirati teškoće i ukazati na one koji zaostaju. COP26 je važna prilika za vlade, tvrtke i druge ključne igrače da pokažu kako su već spremni na ispunjenje svih danih obećanja vezanih za klimu, poručuju iz ove organizacije za zaštitu prirode.

-Klimatske promjene su najveći problem s kojim se čovječanstvo suočava i da bismo ga riješili, nužno je zajedničko djelovanje. Upravo sam se zbog toga i uključila u WWF-ove klimatske projekte. Međutim, vlade su te koje trebaju povesti. Od COP26 očekujem konkretne mjere, koje bi se u najkraćem roku primijenile u većini država. Potrebni su nam i planovi, no još je važnija njihova primjena jer vremena više nemamo- kaže Minja Parabucki, predstavnica pokreta mladih WWF Adrije.

Iz WWF Adrije na kraju podsjećajuju donosioce odluka da više nemamo vremena, a to svatko od nas može učiniti već danas dajući svoj glas za klimu. Svaki glas čini razliku, poručuju.

Uoči UN-ove konferencije COP26, zastupnici Europskog parlamenta, u svom stajalištu, podsjećaju da je bioraznolikost od ključne važnosti za borbu protiv globalnog zatopljenja te prilagodbu klimatskim promjenama. Također, ističu da su rješenja temeljena na prirodi, koja uključuju zaštitu, obnovu i održivo upravljanje osjetljivim ekosustavima, najkorisnija za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Parlament ističe i kako bi sve države članice skupine G20 trebale pokazati globalno vodstvo i obvezati se na postizanje klimatske neutralnosti najkasnije do 2050. godine.

Nadalje, zastupnici pozivaju Komisiju da osnuje međunarodni klimatski klub s drugim velikim emiterima stakleničkih plinova (GHG) s ciljem postavljanja zajedničkih standarda i podizanja ambicija u cijelom svijetu, uključujući i kroz zajednički mehanizam granične prilagodbe emisija ugljika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:47