NATJEČAJ

Riječ je o pozivu u okviru programa ‘Energija i klimatske promjene‘ koji se financira iz Financijskog mehanizma EGP-a 2014.-2021.

Ilustracija

 Marvin Recinos/AFP/Profimedia

Još tri dana, do 27. svibnja, otvoren je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Izrada baze podataka duboke geotermalne energije“. Riječ je o petom pozivu u okviru programa “Energija i klimatske promjene” koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021.

Prva tri otvorena poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu ovog programa objavljena su 14. rujna 2021. godine - Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije, Proizvodnja energije iz mora i Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije. Poziv vezan za povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije objavljen je 29. studenoga prošle godine, a poziv koji se zatvara ovog tjedna 29. ožujka.

Europa želi do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent i ostvariti europski zeleni plan, a novi zakonodavni alati za ostvarivanje ciljeva iz europskog propisa o klimi koji je Europski parlament potvrdio u lipnju 2021. iz temelja će preobraziti EU gospodarstvo i društvo. Za ostvarenje tog cilja potrebna su znatna ulaganja, kako javnog sektora tako i privatnog sektora, radi čega je pokrenuto više projekata i planova ulaganja iz EU sredstava.

Program „Energija i klimatske promjene“ vrijedan je 20 milijuna eura od čega je 17 milijuna eura iz Financijskog mehanizma EGP-a, a tri milijuna eura iz nacionalnih sredstava.. Glavni cilj tog programa je povećanje korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećana sigurnost opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj, što je sukladno ključnim ciljevima Financijskog mehanizma EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma.

Uz 4 otvorena poziva na dostavu projektnih prijedloga, još su dva otvorena poziva za dostavu projektnih prijedloga male vrijednosti (eng. Grant scheme) među kojima je i poziv koji se odnosi na izradu baze podataka duboke geotermalne energije, vrijedan 200.000 eura.

Radi se o projektnim prijedlozima kojima se planira razviti baza podataka duboke geotermalne energije, a koji mogu uključivati sljedeće aktivnosti: razvoj baze podataka za pohranu svih relevantnih podatke o dubokoj geotermalnoj energiji u Republici Hrvatskoj; razvoj online interaktivne GIS karte s prilagođenim grafičkim korisničkim sučeljem koja pruža informacije iz skupova podataka duboke baze podataka geotermalne energije; upravljanje i administriranje projekta te promociju i povećanje vidljivosti aktivnosti.

Prihvatljivi prijavitelji su svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije te nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Republici Hrvatskoj, a projektni partneri, osim hrvatskih, mogu uključivati i pravne osobe osnovane u državama donatorima (Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu). Iznos potpore po projektu je 5.000 do 200.000 eura, a stopa sufinanciranja projekata 100 %.

Kako je navedeno na stranicama, geotermalni potencijal Republike Hrvatske je indiciran s više od 25 prirodnih termalnih izvora i dokazan s više od 4.000 dubokih bušotina izbušenih tijekom istraživanja nafte i plina u drugoj polovici 20. stoljeća. Međutim, još uvijek nema cjelovitog pregleda geotermalnog potencijala Hrvatske, što usporava daljnji razvoj u tom području. Razvojem tehnologija korištenja geotermalne energije ovaj potencijal postaje sve zanimljiviji i nema opravdanih razloga da ga se ne iskoristi.

Ulogu upravitelja programa “Energija i klimatske promjene” obavlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Uprava za europsku teritorijalnu suradnju. Programski partner iz Republike Hrvatske je Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP), a programski partner države darovateljice je Norveška uprava za vodne resurse i energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:12