TOPLINSKI UDAR

Neobično visoke temperature čak i za Los Angeles potrajat će sve do održavanja Super Bowla

Sunce i toplina su na plažu privukle lokalce i turiste

 Gina Ferazzi/los Angeles Times/Shutterstock Editorial/Profimedia

Lokalne vlasti u Los Angelesu objavile su upozorenje za građane na neobično visoke temperature s obzirom na godišnje doba. Iako su u tom kalifornijskom gradu zime blage, visokih 30°C puno je čak i za tu metropolu.

Visoke temperature građane su izmamile direktno na plažu, gdje je bio i velik broj posjetitelja.

"Stigli smo iz Toronta. Ondje je sad negdje oko petnaest stupnjeva ispod ništice. Bilo je puno snijega i jako je hladno, pa je lijepo biti ovdje gdje je toplo. Došli smo gledati Super Bowl", kazao je navijač Cincinnati Bengalsa Ryan O‘Connor.

Oni koji se nisu došli sunčati i kupati, došli su se baviti sportskim aktivnostima, rekreacijom i meditacijom, na što ih je navela iznimna toplina. Dan Hallal iz Los Angelesa se okupao, iako kaže kako je voda svejedno hladna, bez obzira na temperature zraka. "Ovo je odlično za veljaču. I dogodi se tek svakih pet do deset godina, da imamo ove toplinske udare usred zime. Tako da je to dobrodošla pauza, a voda je i dalje hladno. Uživat ću dok traje", kazao je surfer Hallal.

Iako je i sama došla uživati u suncu na plaži uz dobru knjigu, studentica Leslie Lin ne misli da su ovakve pojave dobre. "Ovo je suludo. Definitivno je stvar klimatskih promjena. Imam osjećaj da je još do prije dvije godine u ovo doba godine bilo hladno", smatra Leslie.

Bilo da je riječ o utjecaju klimatskih promjena ili ne, sunčan dan na plaži usred zime nitko nije htio propustiti.

Neobično visoke temperature za ovo doba godina primjetne su bile i diljem Europe. Kao borbu protiv porasta vrućina, Europski parlament podržao je zakon o klimi, neslužbeno dogovoren s državama članicama u travnju.Njime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu. Europskim građanima i poduzećima pruža se pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:51