PODZEMNI RUDNIK

Vlasti Novog Južnog Walesa, od početka Pariškog sporazuma prije pet godina, odobrile 23 nova projekta ugljena i plina s potencijalom oslobađanja 3 milijarde tona stakleničkih plinova.

Radovi tvrtke Whitehaven Coal na proširenju podzemnog rudnika u okolici Narrabrije

 Cbphoto/Alamy/Alamy/Profimedia

Proširenje rudnika vrijedno 400 milijuna dolara, koje bi uskoro trebala odobriti vlada Novog Južnog Walesa, učinit će ga najprljavijim rudnikom termalnog ugljena u Australiji, tvrde stručnjaci. Podzemna ekspanzija rudnika u okolici Narrabrije, koji provodi tvrtka Whitehaven Coal nespojiva je s klimatskim ciljevima vlade za 2030. i trebala bi biti odbačena, poručili su iz ekološke grupe Lock the Gate. Projekt će produžiti život rudnika za 13 godina do 2044. i povećati ukupni iskopani ugljen sa 170 milijuna tona na 280 milijuna tona, poručuju pak iz Whitehaven Coal.

Nic Clyde, iz grupe Lock the Gate rekao da će projekt emitirati 1,36 milijuna tona ekvivalenta CO2 godišnje, čime će postati najprljaviji rudnik termalnog ugljena u Australiji. Tri druga rudnika ugljena bila su prljavija, ali su uglavnom iskopavali ugljen za upotrebu u proizvodnji čelika,

Gotovo sve te izravne emisije nastaju ispuštanjem metana prilikom vađenja ugljena. Daljnjih 456 milijuna tona CO2 oslobodilo bi se nakon što se ugljen proda i zatim spali.

-Ovo mjesto jednostavno nije prikladno mjesto za proširenje novog rudnika ugljena. Projekt nije u javnom interesu, nije ekološki održiv i protivan je međugeneracijskoj jednakosti- zaključio je Clyde, koji je pozvao povjerenike da odbiju projekt.

Anatoli Smirnov, analitičar iz londonskog klimatskog think tanka Ember, a koji surađuje s Lock the Gate, rekao je da je metan bio oko 86 puta jači od CO2 tijekom prvih 20 godina otpuštanja.

-Ovaj vrlo visok kratkoročni utjecaj na klimu znači da je smanjenje razine metana ključno za postizanje ciljeva smanjenja emisija, rekao je Smirnov, te ukazao na Europu kao pozitivni primjer gdje Europska komisija predlaže zabranu ispuštanja i spaljivanja metana iz rudnika ugljena. Europski parlament jednako tako pozdravlja strategiju EU-a za metan, te podsjeća da je ključno brzo uvesti sustave za praćenje emisija metana koji se oslanjaju na tehnologije satelitskog promatranja poput onih razvijenih u okviru programa Copernicus.

Kada je vlada Novog Južnog Walesa podržala rudnik u izvješću u siječnju, rekla je da će tražiti od Whitehavena da pripremi plan za smanjenje emisija metana. U prošlomjesečnom izvješću odjela, visoki dužnosnici naveli da "koristi projekta značajno nadmašuju njegove preostale troškove, te da je u javnom interesu i da je prihvatljiv". Projekt bi dodao oko 20 novih građevinskih poslova, proširio 520 radnih mjesta u postojećem rudniku i dodao 259 milijuna dolara honorara vladi.

Dio lokalnog stanovnštvai ekologa izrazilo je zabrinutost zbog utjecaja projekta na vodu. Drugi su ga podržali, rekavši da će osigurati prosperitet regije.

U priopćenju tvrtke Whitehaven Coal navodi se da je vlada Novog Južnog Waleda "jasno istaknula da vidi stalnu ulogu proizvodnje ugljena kao dio globalne energetske tranzicije". Tvrtka je poručila i da će da planovi savezne vlade koji se odnose na neto nulte emisije "uključuju nastavak australske izvozne industrije ugljena i plina do 2050. i dalje, priznajući da neto nulte emisije ne znače nulte emisije ”. Očekuje se da će vladina Komisija odluku donijeti najkasnije do 20. svibnja.

Analiza Australian Conservation Foundation pokazala je da su vlasti Novog Južnog Walesa, od početka Pariškog sporazuma prije pet godina, odobrile 23 nova projekta ugljena i plina s potencijalom oslobađanja 3 milijarde tona stakleničkih plinova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:48