NADOLAZEĆE NEVOLJE

Takva situacija poremetila bi dugogodišnje trgovinske tokove u cijelom svijetu i uzrokovala društvene preokrete i nemire
Ilustracija
 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Proizvodnja šećera i kave, zbog klimatskih promjena mogla bi dugoročno pasti za čak 59 posto, prema izvješću Stockholmskog instituta za okoliša.Proizvodnja pšenice mogla bi se pak povećati.

SAD, Kina i Brazil su "radi rasta temperatura koje će ih zahvatiti glavni uzročnik nadolazećih nevolja na globalnim robnim tržištima", stoji u izvješću, te se dodaje kako će promjene poremetiti dugogodišnje trgovinske tokove u cijelom svijetu i uzrokovati društvene preokrete i nemire.

Proizvodnja kukuruza u SAD-u mogla bi se dugoročno (2070.-2099.) sniziti napola zbog viših temperatura, čime će zemlje koje kupuju usjeve biti dovedene u neugodan položaj. Proizvodnja kukuruza u Rusiji i Kanadi mogla bi porasti za 13 odnosno 17 posto, ali nedovoljno da se nadoknade globalni nedostaci.

Izvješće je objavljeno uoči ključnog summita o klimi Ujedinjenih naroda COP26 u Glasgowu sljedećeg mjeseca i njime se poziva kreatore politike da ne gledaju isključivo vlastite nacionalne interese. Ovo izvješće u obzir uzima samo rast temperatura,što znači da u izvješća nisu uključene potencijalne posljedice ekstremnih vremenskih događaja.

Zajednička poljoprivredna politika Europske unije u procesu je reforme kojom se nastoji potaknuti održiva proizvodnja te stvoriti preduvjeti za bolju reakciju sektora na sadašnje i buduće izazove. Europski parlament, među ostalim, smatra kako bi najmanje 30 % sredstava za izravna plaćanja trebalo biti namijenjeno ekološkim programima. Zastupnici se zalažu i za postupno smanjenje isplata velikim gospodarstvima, za potpore malim proizvođačima i mladim poljoprivrednicima, te predlažu osnivanje savjetodavnih službi za poljoprivredna gospodarstva u svim državama članicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:10