APEL ZNANSTVENIKA

Afričke i latinoameričke nacije imaju više od 500.000 smrtnih slučajeva godišnje koji se mogu izravno povezati sa zagađenjem zraka.
Eksplozija uzrokovana puknućem cijevi za gorivo u Nigeriji
 Pius Utomi Ekpei/Afp/Profimedia

Vlade širom svijeta dale su, u 2019 i 2020., čak 20 posto više financijske pomoći tvrtkama koje proizvode fosilna goriva nego za programe smanjenja zagađenja zraka koje takva goriva uzrokuju.

Prljavi zrak najveći je svjetski ubojica okoliša, odgovoran za najmanje 4 milijuna ranih smrti godišnje. No samo 1% globalne razvojne pomoći koristi se za rješavanje ove krize, otkriva analiza Fonda za čisti zrak (CAF).

Zagađenje zraka ubija više ljudi nego SIDA, malarija i tuberkuloza zajedno, ali spomenuti zdravstveni problemi dobivaju mnogo više medijskog prostora, te se za njih izdvaja i neusporedivo više financijskih sredstava, navodi se u izvješću.

Projekti za borbu protiv HIV/AIDS-a dobili su 34 puta više sredstava, dok su programi za pothranjenost dobili sedam puta više.

Afričke i latinoameričke nacije imaju više od 500.000 smrtnih slučajeva godišnje koji se mogu izravno povezati sa zagađenjem zraka, a taj broj će nastaviti rasti. No, one primaju samo 5, odnosno 10 posto sredstava potpore, pokazalo se u izvješću. Financiranje projekata kvalitete zraka također je uvelike okrenuto prema azijskim zemljama sa srednjim prihodima. Na primjer, Mongolija, u kojoj se procijenilo kako je 2.260 smrtnih slučajeva povezano sa zagađenjem zraka 2019., primila je od 2015. do 2020. 437 milijuna dolara pomoći, dok je Nigerija, koja je imala 70.150 smrtnih slučajeva zbog onečišćenja zraka, dobila samo 250.000 dolara.

Jane Burston iz CAF -a opisala je situaciju kao "ludu i šokantnu".

U provedbi Direktive o čistom zraku Europskog parlamenta ukazuje se na činjenicu kako se jasni trendovi smanjenja onečišćenja zraka mogu primijetiti uglavnom pri kombiniranoj provedbi politika, te je stoga dosljedan pristup diljem EU-a pri oblikovanju i provedbi lokalnih politika ključan za njihov uspjeh. Parlament stoga poziva Komisiju da istraži načine za brzu i učinkovitiju suradnju s nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima kako bi se promicala usklađenost sa zakonodavstvom o kvaliteti zraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:26