EDUKACIJA

Iz Zelene energetske zadruge poručuju kako će građanima dati cjelovitu sliku procesa realizacije i korištenja kućne solarne elektrane

Ilustracija

 Rob Walls/Alamy/Alamy/Profimedia

Zelena energetska zadruga (ZEZ) najavila je novu seriju predavanja koja će građanima olakšati donošenje odluke o ulaganju u kućnu solarnu elektranu.

Kao voditelj servisa za podršku građanima u procesu realizacije solarnih elektrana za kućanstva Nasuncanojstrani.hr, Zelena energetska zadruga poziva sve građane zainteresirane za ugradnju kućne solarne elektrane na sudjelovanje u seriji informativnih predavanja ‘Solarna energija za kućanstva’.

Besplatna informativna predavanja održat će se putem online platforme ZOOM, a prvo predavanje ‘Solarne elektrane i primjena u kućanstvu’ održat će se u srijedu, 9. ožujka, od 15:00 do 15:45 sati, najavili su iz ZEZ-a.

Kako poručuju, serija predavanja ‘Solarna energija za kućanstva’ zainteresiranim građanima dat će cjelovitu sliku procesa realizacije i korištenja kućne solarne elektrane te im tako pomoći donijeti odluku o ulaganju, i to ulaganju koje će im se, kako ističu, dugoročno isplatiti. Osim upoznavanja s osnovama solarnih tehnologija, građani će kroz predavanja imati priliku detaljno upoznati administrativni proces do ugradnje, pravilno dimenzioniranje solarne elektrane, način obračuna proizvodnje i potrošnje energije iz solarne elektrane, ključne dionike u procesu realizacije, dostupne prilike za sufinanciranje i druge ključne sadržaje.

Navode kako motivacija za organizaciju ovih predavanja proizlazi iz direktnog rada Zelene energetske zadruge s građanima kroz servis Na sunčanoj strani, kroz koji je manjak podrške građanima u donošenju odluke o ugradnji vlastite solarne elektrane prepoznat kao jedna od glavnih prepreka većem korištenju solarne energije u hrvatskim kućanstvima.

Zelena energetska zadruga poziva sve zainteresirane i na učlanjenje u Facebook grupu Solarni klub u kojoj, uz građane zainteresirane za ulaganje, okuplja i postojeće vlasnike te izvođače solarnih elektrana. Solarni klub je, kako informiraju, u nešto više od godine dana okupio gotovo 10.000 građana iz cijele Hrvatske koji na dnevnoj bazi razmjenjuju znanja i vlastita iskustva u području solarne energije.

Zadruga će seriju predavanja ‘Solarna energija za kućanstva’ održati u suradnji s partnerskim izvođačima (instalaterima) solarnih elektrana, a u sklopu podrške koju digitalizaciji servisa Na sunčanoj strani i povećanju digitalne pismenosti za iskorištavanje solarnog potencijala u Hrvatskoj pruža Google.org.

Redoslijed predavanja je sljedeći: Solarne elektrane i primjena u kućanstvu (9.3.), Dimenzioniranje solarne elektrane za kućanstvo (23.3.), Administrativni proces do ugradnje solarne elektrane za kućanstvo (6.4.), Instalacija i puštanje pogon solarne elektrane za kućanstvo (20.4.), Obračun električne energije iz solarne elektrane (11.5.), (Su)financirnaje solarne elektrane za kućanstvo (25.5.), Energetski učinkovito korištenje i održavanje solarne elektrane (8.6. ) i Energetske zajednice i solarne elektrane na višestambenim zgradama (29.6.).

Prijave za sudjelovanje u jednom od predavanja u sklopu serije ‘Solarna energija za kućanstva’ primaju se putem poveznice.

Dodajmo kako se unatoč ogromnom potencijalu Sunčeve energije, u Hrvatskoj svega 0,5 posto električne energije odnosi na solarnu energiju dok je prosjek u EU oko 5 posto. Veći udio energije iz obnovljivih izvora i veća energetska učinkovitost neophodni su i za ostvarenje europskog zelenog plana i klimatske neutralnosti do 2050. godine.

U lipnju 2021. godine Europski parlament je usvojio zakon o klimi koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići te ambicioznije ciljeve do 2030. godine. Osim na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, države članice se potiče i na povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 13:29