NOVI TERMIN

Svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći će ispuniti prijavni obrazac te učitati dokumentaciju
Ilustracija
 Monty Rakusen/Imagesource/Profimedia

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa osigurano je dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna, izvijestili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjetimo, zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća trebalo je krenuti 14. listopada, ali zbog pada servera nije zaprimljena nijedna prijava i početak je odgođen za novi termin, koji je sada poznat.

-Zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva (requestova) prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije - pojasnili su iz Fonda.

Sada najavljuju da se radi na optimizaciji načina prijave na Javni poziv kako bi se osigurala stabilnost sustava.
-Uz to uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, Fond je odlučio kako će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca – poručuju iz Fonda.

Također podsjećaju da se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava, navode u Fondu.

-Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60 posto – poručuju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava. Očekivani učinci su godišnja ušteda energije i smanjenje emisije CO2.

Kako je navedeno u Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća iz svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada, one su odgovorne za 40 posto ukupne potrošnje energije u Europskoj uniji, a kako se sektor zgradarstva širi neumitno se povećava potrošnja energije.

Smanjenje potrošnje energije i korištenje energije iz obnovljivih izvora u zgradarstvu važne su mjere, koje su potrebne da bi se smanjila energetska ovisnost Unije i emisije stakleničkih plinova.

Europska unija u međuvremenu je donijela Europski zeleni plan kojim je zacrtala da će Europa do 2050. postati prvi klimatski neutralni kontinent, a kroz paket Fit for 55 planirano je do 2030. smanjenje emisije stakleničkih plinova najmanje za 55 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:18