FOREVER CHEMICALS

U SAD-u na vrhu liste je savezna država Colorado s procijenjenih 21.400 objekata, a slijedi Kalifornija s 13.000 lokacija
Ilustracija
 Mladen Antonov/Afp/Profimedia

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) identificirala je više od 120.000 lokacija diljem SAD -a na kojima bi ljudi mogli biti izloženi kemikalijama poznatim kao per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS ), koje se nazivaju "forever chemicals" zbog svoje dugovječnosti u okolišu i tijelu, a povezane su s raznim vrstama kancerogenih oboljenja.

Ono što je zastrašujuće jest što novi podaci, do kojih je došao Guardian, pokazuju kako je takvih lokacija ukupno četiri puta više od prethodno prijavljenih. Popis objekata jasno daje do znanja da se praktički niti jedan dio Amerike ne čini sigurnim od potencijalnog rizika od onečišćenja zraka i vode kemikalijama poznatim kao per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS ).

Dnevna izloženost toj skupini kemikalija koje se koriste u svemu, od plastičnih posuda do šminke, može dovesti do približno 100 000 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje, upozorilo je istraživanje sa sveučilišta New York.

Savezna Država Colorado je na vrhu liste EPA -e s procijenjenih 21.400 objekata, a slijedi Kalifornija s 13.000 lokacija. Zatim je tu Oklahoma s nešto manje od 12.000 lokacija. Objekti na popisu uključuju desetke industrijskih sektora, uključujući naftna i plinska postrojenja, rudarske i kemijske proizvodne centre, kao i one za plastiku, gospodarenje otpadom. Zračne luke i neka vojne baze također se nalaze na popisu.

Broj objekata daleko premašuje prethodnu analizu koja je pokazala 29.900 industrijskih lokacija za koje se sumnja da proizvode ili koriste otrovne kemikalije.

Europski parlament je 10. srpnja 2020. donio rezoluciju u kojoj je iznio svoje prioritete u pogledu predstojeće strategije održivosti za kemikalije. Zatražio je, među ostalim, da se ta strategija iskoristi za postizanje usklađenosti i sinergija između zakonodavstva o kemikalijama, sigurnosti i zdravlju na radu i povezanog zakonodavstva Unije, uključujući posebno i opće zakonodavstvo o proizvodima, zakonodavstvo o vodi, tlu i zraku, zakonodavstvo o izvorima onečišćenja, uključujući industrijska postrojenja, te zakonodavstvo o otpadu. Naglasio je da bi se strategija trebala temeljiti na čvrstim i ažuriranim znanstvenim dokazima, uzimajući u obzir rizik koji predstavljaju endokrini disruptori, opasne kemikalije u uvezenim proizvodima te kombinirani učinci različitih kemikalija i vrlo postojanih kemikalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:52