KVALITETA VODE

Pozivaju i na harmonizaciju mjerenja i procjene onečišćenja u državama članicama

Ilustracija

 Image Source Ltd./Imagesource/Profimedia

Kako bi se poboljšala kvaliteta vode na području Europske unije nužno je ozbiljno shvatiti onečišćenje vode prekomjernim nakupljanjem hranjivih tvari, poručili su prošlog mjeseca, i to usvajanjem rezolucije, zastupnici okupljeni u Odboru Europskog parlamenta za predstavke.

Članovi Odbora za predstavke rezoluciju su usvojili s 30 glasa za i četiri suzdržana, navedeno je na stranicama Europskog parlamenta. U njoj su istaknuli razmjere štete u kontekstu kvalitete vode koju uzrokuju velike količine nitrata, primjerice dušika i fosfora koji se otpuštaju u vodu iz gnojiva, što onih umjetnih što prirodnih. Upravo je to otpuštanje nitrata, upozorili su, jedan od glavnih razloga onečišćenja vode u EU (od 2016. do 2019. godine čak su u 14,1 posto podzemnih voda u državama članica EU zabilježene veće razine nitrata od onih dopuštenih u pitkoj vodi).

Zastupnici su također upozorili da, iako je Direktiva o nitratima usvojena 1991. godine i to s ciljem sprečavanja prekomjernog nakupljanja hranjivih tvari u vodama, loša provedba i izostanak aktivnosti po tom pitanju u državama članicama rezultiraju tek minimalnim poboljšanjem kvalitete vode. Stoga predlažu oštrije provođenje zakona.

Dakle, zastupnici traže od Europske komisije da pojača provođenje direktive i sa stanovništvom transparentno iskomunicira mjere koje će provoditi u tom smislu. Pozivaju i na harmonizaciju mjerenja i procjene onečišćenja u državama članicama, a zalažu se i za to da Komisija, umjesto direktive, usvoji uredbu kako bi se osigurala njezina jedinstvena primjena diljem cijele EU.

Spas vide i u inovacijama i tehnologiji, odnosno inovativnim poljoprivrednim metodama i boljem gospodarenju otpadnim vodama.

Inače, prema ambicioznom Europskom zelenom planu, količina otpuštenih nitrata trebala bi se do 2030. godine smanjiti za 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:39