PETICIJA ZA SPAS VRSTE

Premda je uklanjanje peraja na plovilima i u vodama EU-a zabranjeno, zbog nedovoljne učestalosti inspekcijskih pregleda, peraje se i dalje nezakonito zadržavaju, prekrcavaju ili iskrcavaju

Mladunče kitopsine, najveće vrste morskog psa

 Duncan Murrell/Robertharding/Profimedia

Cilj europske građanske inicijative „Stop rezanju peraja – stop trgovini” koju je, među ostalima, pokrenula i aktivistička organizacija za očuvanje mora Sea Shepherd, u potpunosti je zaustaviti trgovinu perajama u EU-u uključujući uvoz, izvoz i prijevoz peraja koje nisu pričvršćene uz tijelo životinje, tj. odrezane nožem.

Premda je uklanjanje peraja na plovilima i u vodama EU-a zabranjeno i obavezno je iskrcavati morske pse s perajama prirodno pričvršćenima uz tijelo, EU je jedan od najvećih izvoznika peraja i važno tranzitno čvorište svjetske trgovine perajama. Naime, zbog nedovoljne učestalosti inspekcijskih pregleda na moru, peraje i dalje nezakonito zadržavaju, prekrcavaju ili iskrcavaju u EU-u.

Zbog svojih peraja, u posljednjih 60 godina globalna populacija vrste Trupan oblokrilac smanjena je za zastrašujućih 98 posto. Kina i Tajvan tako su zakupile luke u Gvatemali i Kostariki isključivo zbog peraja morskih pasa imajući na umu da je regulacija ribarstva u tim zemljama gotovo nepostojeća.

-Morski psi žive u oceanima više od 400 milijuna godina i naša je dužnost zaštititi ih. Molimo sve da izdvoje pola minute vremena i založe se za ove nevjerojatne morske životinje- apeliraju iz udruge Prijatelji životinja, te podsjećaju i na istraživanje iz 2006. godine koje upozorava da će ribarstvo doživjeti potpuni kolaps jer će život u moru nestati do 2048. godine ako se nešto bitno ne promijeni u našem odnosu prema oceanskim životinjskim i biljnim vrstama koje žive u međuovisnim ekosustavima. Peticija se može potpisati do kraja siječnja.

-Peraje morskih pasa općenito postaju sve češća meta, uključujući ribolov plovilima koja plove pod zastavom države članice i djeluju u vodama Unije i vodama izvan Unije, a zbog dramatičnog rasta potražnje za proizvodima od morskog psa, posebno za perajama morskog psa, ozbiljno su ugrožene. Peraje morskog psa nisu tradicionalni sastojak europske prehrane, ali morski psi čine nužan dio morskog ekosustava Unije. Stoga bi upravljanje stokovima morskih pasa i njihovo očuvanje, te općenito promicanje sektora ribarstva kojim se održivo upravlja na dobrobit okoliša i ljudi koji rade u tom sektoru, trebalo biti prioritet- stoji u Uredbi Europskog parlamenta i vijeća iz lipnja 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:39