REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Praćenjem tisuća projekata kroz 1,8 milijuna tvrtki do njihovih krajnjih vlasnika, tim istraživača je otkrio da će većinu gubitaka snositi pojedinci kroz svoje mirovine, investicijske fondove i dionice

Ilustracija

 -/Panthermedia/Profimedia/-/Panthermedia/Profimedia

Građani u bogatim zemljama zapada suočit će se s ogromnim financijskim gubicima, ako klimatske mjere smanje vrijednost imovine u vlasništvu industrije fosilnih goriva, pokazuje studija objavljena u časopisu Nature Climate Change, i to će se dogoditi unatoč tome što se mnoga naftna i plinska polja nalaze u njima dalekim zemljama.

Istraživači su procijenili da bi postojeći projekti nafte i plina vrijedni 1,4 milijarde dolara izgubili svoju vrijednost ako bi svijet odlučno krenuo u smanjenje emisija ugljika i ograničavanje globalnog zagrijavanja na 2 stupnjeva Celzijeva. Praćenjem tisuća projekata kroz 1,8 milijuna tvrtki do njihovih krajnjih vlasnika, tim istraživača je otkrio da će većinu gubitaka snositi pojedinci kroz svoje mirovine, investicijske fondove i dionice.

Istraživači nisu predvidjeli hoće li i kada rizična imovina fosilnih goriva uzrokovati financijski krah, ali su rekli da je situacija zabrinjavajuća.

U studiji je izračunato kako pojedinci posjeduju 54% rizične imovine vrijedne 1,4 milijarde dolari. Tri četvrtine tih ljudi nalazi se u 38 razvijenih zemalja u skupini Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). No taj je udio mnogo veći u SAD-u i Velikoj Britaniji, gdje pojedinci posjeduju 86% odnosno 75% potencijalno rizične imovine. Oko 90% rizične imovine kojoj su vlasnici stanovnici Velike Britanije nalazi se u drugim dijelovima svijeta. Usporedbe radi, 80% te rizične imovine u Kini u vlasništvu je vlade.

“Sada je prilično očito da industrija fosilnih goriva vuče poteze koje nisu kompatibilni s ublažavanjem klimatskih promjena. Nisam mislio da će individualci na kraju biti u ovolikoj opasnosti. Ovo je posebno važno za zemlje poput SAD-a i Velike Britanije, koje se pokazuju kao veliki gubitnici -rekao je je dr. Gregor Semieniuk sa Sveučilišta Massachusetts Amherst, SAD, koji je vodio istraživanje. Podsjetimo, Guardian je nedavno otkrio da naftne i plinske tvrtke planiraju niz golemih projekata koji bi razbili međunarodno dogovorene klimatske ciljeve.

Ako bi se držalo dogovorenih ograničenja koja bi globalno zagrijavanje zaustavilo na 2 stupnja Celzijeva, najbolje bi prošle tvrtke na Bliskom istoku. One ne bi trebale imati tako velike gubitke jer će se dio nafte i plina i dalje koristiti, a oni su najjeftiniji dobavljači.

Mike Coffin, iz financijskog thinktanka Carbon Tracker Initiative, rekao je da je nova analiza komplementarna njihovom vlastitom istraživanju, koje je nedavno otkrilo da su naftne tvrtke u opasnosti od gubljenja 500 milijardi dolara na buduće projekte.

"Ono što je ključno jest da ulagači konačno shvate rizik ulaganja ogromnih količina kapitala u novu imovinu koja riskira da ostane bezvrijedna uslijed mjera za usporavanje klimatskih promjena", dodao je Coffin.

Guardian je nedavno surađivao s spomenutim thinktankom kako bi pokazao da je 12 najvećih naftnih kompanija na putu da troše 103 milijuna dolara dnevno do 2030. na projekte koji bi, ako bi se ostvarili, značili da pokušaji da se globalno grijanje zadrži ispod 2 stupnja Celzijevih neće uspjeti.

Usput valjda spomenuti kako će tvrtke na europskom tlu ubuduće snositi veću odgovornost oko svog društvenog, ali i ekološkog utjecaja, barem ako je suditi prema događanjima na Odboru Europskog parlamenta za pravna pitanja. Naime, taj je odbor,ovoga ožujka, s 22 glasa za i jednim protiv, usvojio stajalište o Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:48