NOVO POSKUPLJENJE

Nakon što su suše i vrućine snašle farme u Kanadi, cijena tvrde pšenice, poznate i kao durum ili makaronska pšenica narasla je za 90 posto
Ilustracija
 Andrey Sarapulov/Alamy/Alamy/Profimedia

Kupci mogu očekivati ​​kako će u sljedećim mjesecima, radi nedostataka pšenice, morati izdvojiti mnogo više novca za tjesteninu. Nakon što su suša i visoke temperature pogodile farme pšenice u Kanadi, jednom od njenih najvećih proizvođača, cijena tvrde pšenice, poznate i kao durum ili makaronska pšenica, ovoga ljeta narasla je za 90 posto.

I u Italiji postoje i problemi s opskrbom, a dio stručnjaka prehrambene industrije predviđa da bi paket špageta uskoro mogao stajati i do 50 posto više.

Visoka cijena mogla bi rezultirati nedostatkom tjestenine u supermarketima, rekao je Jason Bull, direktor tvrtke Eurostar Commodities. Bull je rekao i da bi poskupljenje tjestenine moglo početi sljedećeg mjeseca.

"Tržište je potpuno izvan kontrole. Ovo je strašna situacija koja pogađa sve proizvođače krupice i sve kupce tvrde pšenice diljem svijeta. Tvrtke kupuju po rekordno visokim cijenama ” zaključio je Bull.

Europski parlament je na kraju 2020. zatražio dodatne mjere za pomoć poljoprivrednicima da se suoče s rizicima i mogućim krizama u budućnosti. Zastupnici žele transparentnije tržište, strategiju intervencije za sve poljoprivredne proizvode i da prakse kojima se nastoje uvesti viši standardi u području zaštite okoliša, zdravlja ili dobrobiti životinja budu izuzete od pravila o tržišnom natjecanju. Traže i da pričuva za krize, namijenjena poljoprivrednicima u slučaju nestabilnosti cijena ili tržišta, umjesto ad hoc rješenja postane trajni instrument s namjenskim proračunom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:37