POBUNA U ŠPANJOLSKOJ

Industrija smještaj do 10.000 grla stoke u napuštena sela, a onda izvoze takvo nekvalitetno meso zlostavljanih životinja, smatra ministar Garzón

Španjolski ministar za pitanja potrošača, Alberto Garzón

 A.pérez/Contactophoto/Profimedia

Tvrdnja ministra španjolske vlade da industrijsko stočarstvo šteti okolišu i dovodi do izvoza nekvalitetnog mesa izazvale su žestoke reakcije tamošnjih političara i same industrije mesa.

U intervjuu objavljenom u Guardianu, Alberto Garzón, ministar za pitanja potrošača, istaknuo je kako je tradicionalna ispaša “ ekološki održiv način uzgoja stoke”.

- Takav način uzgoja stoke je održiv. Ono što uopće nije održivo su takozvane mega-farme. Industrija detektira selo u depopuliranom dijelu Španjolske i tamo smješta i do 10.000 grla stoke koja zagađuje tlo i vodu, a zatim izvoze to nekvalitetno meso ovih zlostavljanih životinja- smatra Garzón.

Garzón je koordinator stranke Ujedinjene ljevice, mlađeg člana koalicijske vlade koju predvodi premijer Pedro Sánchez, Socijalistička radnička stranka lijevog centra (PSOE).

Njegove su izjave izazvale bijes predstavnika mesne industrije, oporbenih političara, ali i visoko pozicioniranih članova njegove strane PSOE, koji su zatražili od vlade da se distancira od njegovih komentara.

Isabel Rodríguez, glasnogovornica vlade, rekla je da Garzón izražava svoj osobni stav. Dodala je i da je stočarska industrija od "apsolutno prioritetne važnosti" za vladu i pohvalila "iznimno visoku kvalitetu" njenih proizvoda.

No Garzón je odbacio tvrdnju da je govorio samo u svoje ime.

-Ono što sam rekao, rekao sam kao ministar potrošača. Ne govorim ništa novo. Samo prenosim ono što kažu znanstvenici. Svi znaju da industrijski uzgoj mesa uzrokuje onečišćenje i stakleničke plinove. Europa je zato pokrenula tužbu protiv Španjolske zbog prekomjerne razine onečišćenja nitratima - izjavio je španjolski ministar u radijskom intervjuu.

Garzón je također istaknuo da, iako Španjolska agencija za sigurnost hrane i prehranu preporučuje ljudima da jedu između 200 g i 500 g mesa tjedno, prosječni Španjolac konzumira više od 1 kg.

Pedro Barato, predsjednik poljoprivredne udruge Asaja, optužio je Garzóna za neodgovorno ponašanje i pozvao na njegovu ostavku. Álvaro Mateos Amann, predsjednik baskijske veterinarske udruge u Vizcayi, također je zatražio Garzónovu ostavku. Stranka Građani desnog centra u priopćenju je rekla da je Garzón nanio "nepopravljivu" štetu španjolskoj stočarskoj industriji, dok je Pablo Casado, čelnik konzervativne Narodne stranke, rekao da je "neprihvatljivo međunarodnom mediju izjaviti da Španjolska izvozi meso loše kvalitete od zlostavljanih životinja”.

Valja znati kako se u izvješću objavljenom u listopadu navodi da je intenzivan uzgoj svinjetine vjerojatno igrao glavnu ulogu u jednoj od najvećih španjolskih ekoloških katastrofa koja je dovela do smrti tisuća riba u Mar Menoru, laguni slane vode na jugoistoku Španjolske. Prema vladinim podacima, 2021. godine u Španjolskoj je bilo 32 milijuna svinja, uz sedam milijuna krava i 15 milijuna ovaca i koza.

Garzón je prethodno napadnut i u srpnju kada je pozvao Španjolce da smanje konzumaciju mesa. -To ne znači da s vremena na vrijeme ne možemo imati obiteljski roštilj, već samo da malo smanjimo konzumaciju mesa.Previše mesa je loše za naše zdravlje i za planet- objasnio je Garzón.

Europski parlament naglašava važnost pružanja potpore i pomoći poljoprivrednicima u prelasku na održiviju poljoprivredu pružanjem odgovarajućih usluga savjetovanja i osposobljavanja, poticaja i financijskih programa za potporu njihovu životnom standardu i konkurentnosti u ruralnim područjima promicanjem ulaganja i organizacije prehrambenog lanca, jačanjem malih lokalnih obrađivača i podržavanjem kratkog lanca opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:47