ŠTETNA SPALIONICA

Pozvala je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi planiranu izgradnju štetne spalionice otpada
 Damjan Tadic/Cropix

Kutina ne smije postati centar za spaljivanje smeća iz čitave Hrvatske, poručila je u petak Zelena akcija i pozvala Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi planiranu izgradnju štetne spalionice otpada u kojoj bi se spaljivalo više od 200.000 tona smeća i mulja.

"Nakon javne rasprave o spalionici u Sisku, koja je prigodno stavljena usred ljeta, od 11. kolovoza do 11. rujna, Zelena akcija uputila je niz primjedbi na studiju utjecaja na okoliš za planiranu spalionicu otpada u Kutini", kažu u priopćenju.

Tvrde da investitorima očekivano nije stalo do mišljenja zainteresiranih građana i građanki, budući da se, pod cijenu zdravstvene ugroze i financijskih šteta, nameće postrojenje koje je daleko od najboljih raspoloživih i prihvatljivih praksi.

Zbog toga od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja traže da zaustavi planiranu izgradnju štetne spalionice otpada, iako je to ministarstvo "poznatije po odobravanju štetnih projekata nego po njihovu zaustavljanju".

"Studija paušalnim zaključcima opravdava spaljivanje više od 200.000 tona smeća i mulja, koji bi se iz čitave Hrvatske dovozio u uljepšano nazvan 'Eko reci park' u Kutini. To je protivno zakonskim prioritetima, kao i principima kružne ekonomije koji propisuju da se otpad tretira kao resurs za nove proizvode, a ne kao smeće za pretvaranje u toksičan otpad", upozorava Zelena akcija.

Napominju kako gradovi diljem Europe odustaju od spaljivanja i nastoje iskoristiti sve sirovine iz otpada, a Hrvatska korača unatrag. Kutina i Sisak dovode se u situaciju da postaju mjesta spaljivanja smeća iz promašenih centara za gospodarenje otpadom, uz potencijalno velike ekonomske, ekološke i zdravstvene štete.

"Dosta je floskula spalioničarskog biznisa i plaćenih 'stručnjaka' koji iznose lažne teze da su spalionice najbolja rješenja za krajnji ostatak otpada i otpadni mulj. Postoje ekološki i društveno prihvatljiva rješenja, potrebna je samo volja za njihovu primjenu", poručuju iz Zelene akcije i najavljuju da će pružiti svu moguću podršku stanovnicima Kutine i okolice u naporima da se to štetno postrojenje ne izgradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:26