OSVAJANJE SEKTORA

Zaustavljena je sva proizvodnja fosilnih goriva iz konvencionalnih plinskih bušotina, a tvrtka će postojeće bušotine iskoristit za zakopavanje zarobljenih emisija ugljičnog dioksida

Prosvjedi protiv frackinga, Yorkshire, Engleska

 Pete Goding/Pa Images/Profimedia

Vodeću britansku tvrtku u sferi fracking proizvodnje plina, preuzela je grupa koja se bavi proizvodnjom i distribucijom zelene energije, te je sada njen direktor zakleti borac protiv ​​frackinga.

Naime, tvrtka Third Energy sa sjedištem u Yorkshireu predvodila je proizvodnju fosilnog plina u Velikoj Britaniji i namjeravala je vaditi plin iz škriljevca primjenom postupkom hidrauličkog lomljenja. No planove su im poremetili problemi pri dobivanju dozvola kao i žestoko protivljenje stanovnika engleske sjevernoistočne regije Yorshire iz čijeg tla je plin trebao biti ekstrahiran.

Sada je tvrtku Third Energy preuzela Wolfland Group, tvrtka za obnovljive izvore energije. Zaustavljena je sva proizvodnja fosilnih goriva iz konvencionalnih plinskih bušotina i nema planova za daljnja istraživanja ili razvoj. Umjesto toga, tvrtka će se fokusirati na proizvodnju zelene energije iz solarnih farmi, a postojeće bušotine iskoristit će za geotermalnu energiju i zakopavanje zarobljenih emisija ugljičnog dioksida.

-Trenutna energetska kriza pokazala je da moramo biti energetski neovisni kao nacija i da fosilna goriva treba hitno zamijeniti čistim zalihama obnovljive energije, što će dovesti do jeftinije energije i pomoći nam u borbi s klimatskim promjenama - kazao je Steve Mason, jednom vodeća osoba u kampanji protiv frackinga u Yorkshireu, a danas direktor Wolfland grupe.

-Naš bivši većinski dioničar aktivno se bavio razvojem nafte i plina u SAD-u i Ukrajini. Bilo je teško pronaći zelenu investiciju s obzirom da je bilanca još uvijek okrenuta prema fosilnim gorivima. No sada možemo reći da nemamo apsolutno nikakav interes za fosilna goriva i možemo krenuti naprijed u održivu budućnost- izjavio je pak Russell Hoare, CEO tvrtke Third Energy.

Valja spomenuti kako tvrtka neće mijenjati naziv. -Third Energy savršeno opisuje energetsku tranziciju koja se treba dogoditi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prva energija bila su fosilna goriva, druga energija bila je nuklearna, a sada treća po redu je obnovljiva energija. To je savršeno ime za naš brend- objasnio je Mason

Cijene plina trenutačno su u Velikoj Britaniji vrlo visoke. Zbog toga dio javnosti poziva na povećanje proizvodnje plina u Velikoj Britaniji, no stručnjaci kažu da to ne bi umanjilo cijenu goriva, budući da nju određuju međunarodna tržišta.

Umjesto toga, aktivisti pozivaju premijera Borisa Johnsona da građanima s niskim primanjima osigura toplinsku izolaciju kuća o s niskim primanjima, te da uvode veće poreze tvrtkama koje se bave fosilna goriva kako bi financirao taj prijedlog.

Fracking je prepoznat kao jedan od glavnih izvora nastanka metana, a jedan je od prioriteta EU strategije jest poboljšati mjerenje emisija metana i izvješćivanje o njima. Razina praćenja trenutačno se razlikuje među sektorima, državama članicama i ostalim zemljama. Europski parlament pozdravlja strategiju EU-a za metan, te podsjeća da je ključno brzo uvesti sustave za praćenje emisija metana koji se oslanjaju na tehnologije satelitskog promatranja poput onih razvijenih u okviru programa Copernicus. Parlament je pozvao Komisiju da predloži mjere za daljnje smanjenje emisija metana u energetskom sektoru, te jednako tako pozdravlja prijedlog Komisije da se mjerenje, izvješćivanje i provjera te otkrivanje i saniranje istjecanja učine obveznima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:18