VIRTUALNA TURNEJA

U ovom tjednu 37 znanstvenika iz 33 zemlje kroz seriju kratkih videozapisa objasnit će kako su ocean i klima povezani
Ilustracija
 Lisa Werner/Alamy/Alamy/Profimedia

Francuske znanstvene institucije Ifremer, CNRS i IRD, uz potporu Ocean & Climate Platforme, astronauta Thomasa Pesqueta i Europske svemirska agencija (ESA), 25. listopada pokreću digitalnu svjetsku turneju oceanskih i klimatskih znanosti, nazvanu OneOceanScience. U virtualnoj turneji sudjeluju znanstvenici iz cijelog svijeta, javljaju iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koji se također pridružuje ovoj virtualnoj turneji. Zajedno će, poručuju, objasniti zašto su znanosti o oceanu bitne za bolje razumijevanje i zaštitu oceana.

Tako će od 25. do 31. listopada 37 znanstvenika iz 33 zemlje kroz seriju kratkih videozapisa objasniti kako su ocean i klima povezani i na kojim rješenjima rade kako bi očuvali oceanske ekosustave i društvo suočeno s klimatskim promjenama.
Znanstvenici će, kako je najavljeno, govoriti o tome zašto je znanost o oceanu bitna dok će glavni zapovjednik Međunarodne svemirske postaje Thomas Pesquet podijeliti svoju viziju oceana i pružiti podršku znanstvenicima.

-Često nismo ni svjesni prave važnosti mora, ali moramo imati na umu budući da pokriva više od 70 posto našeg planeta, ono nas povezuje, hrani, daje nam energiju, liječi nas i često nadahnjuje naše snove. Znanstvenici Instituta za oceanografiju svojim istraživanjima već dugi niz godina prate stanje našeg Jadranskog mora i njegove mogućnosti te sudjeluju u njegovoj zaštiti – ističu u Institutu za oceanografiju.

Dodaju kako se Institut stoga priključio virtualnoj turneji OneOceanScience kako bi doprinio podizanju svijesti o važnosti oceana za naš svakodnevni život.

-Danas je poruka znanstvene zajednice jasna, a činjenice su nesumnjive: naša budućnost ovisi o zdravom oceanu i potrebna su nam znanja stečena kroz znanstvena istraživanja kako bismo ga bolje zaštitili – navedeno je.

Prema najavi, tijekom ovog tjedna svakodnevno će se na platformi oneoceanscience.com te Facebook stranici Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavljivati po nekoliko kratkih video zapisa u kojima će znanstvenici iz cijelog svijeta govoriti o tome zašto je bitan segment istraživanja kojim se bave.

- Pozivamo sve ljubitelje mora da se odazovu, pogledaju poneki video i možda nauče nešto novo u moru bez kojeg život na zemlji ne bi bio moguć. Cilj kampanje OneOceanScience je doprijeti do preko sedam milijuna ljudi diljem svijeta i nadamo se da će u Hrvatskoj odaziv biti što veći – poručuju Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Objavili su i kako će zahvaljujući podršci platforme Ocean & Climate, kampanja OneOceanScience biti prisutna na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 u Glasgowu kako bi predstavljala oceanske znanosti uoči međunarodnih pregovora.

Uoči Konferencije u Glasgowu koja će trajati od 31. listopada do 12. studenog, Europski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj između ostaloga ističe da je bioraznolikost od ključne važnosti za borbu protiv globalnog zatopljenja te prilagodbu klimatskim promjenama. Također, ističu da su rješenja temeljena na prirodi, koja uključuju zaštitu, obnovu i održivo upravljanje osjetljivim ekosustavima, najkorisnija za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:18