EKOLOŠKE FOLIJE

Prirodne, ekološke i biorazgradive folije mogu zamijeniti plastične i aluminijske, te plastične vrećice i posude za hranu

Može se koristiti za umatanje kruha, sendviča, voća ili povrća

 Alison Thompson/Alamy/Alamy/Profimedia

Znate li što je voskomot? Jeste li čuli za ekološke folije od pčelinjeg voska? Ako ste zainteresirani doznati kako se izrađuju i čemu služe, ovo je tekst za vas.

Oni koji prate rad Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, ili sudjeluju na događajima koje organizira mogli su se već sresti s voskomotom. Ova je udruga na lanjskoj adventskoj manifestaciji "Vrime od Božića u Storemu Grodu" u Starom Gradu na Hvaru i ove godine na javnom događanju u Salima na Dugom otoku organizirala radionice izrade voskomota za zainteresiranu javnost.

image

Udruga Sunce

Udruga Sunce

Udruga Sunce godinama, a posebno zadnje dvije godine, provodi projekte s ciljem smanjenja zagađenja plastikom Sredozemnog mora, pa tako i Jadranskog. Tako su uspostavili, kazuju nam, suradnju s gradovima Dubrovnikom, Trogirom i Starim Gradom te Općinom Sali na Dugom Otoku kako bi se smanjila upotreba jednokratne plastike i poboljšalo gospodarenje plastičnim otpadom i otpadom općenito.

Udruga Sunce pokrenula je i kampanju Zajedno bez plastike kako bi educirali javnost o utjecaju zagađenja plastikom na morski okoliš i upoznali građane s alternativnim rješenjima za jednokratne plastične proizvode, a volonterke Europskih snaga solidarnosti u Udruzi Sunce osmislile su radionicu izrade voskomota – ekoloških folija od pčelinjeg voska, Beeswax Wraps.

image

Izrada voskomota

Udruga Sunce

Voskomot folije, pojašnjavaju u Udruzi Sunce, su potpuno prirodne, ekološke i biorazgradive folije koje mogu zamijeniti plastične i aluminijske, kao i plastične vrećice i posude za hranu, a uz pravilno održavanje mogu se koristiti i do godine dana nakon čega se zapravo trebaju samo "osvježiti" s novim slojem voska.

Otkrili su nam kako kako vrlo jednostavno i brzo izraditi voskomot kod kuće i održavati ga godinama. Evo kako su objasnili cijeli postupak izrade.

Za izradu vam je potrebno:

Pčelinji vosak - bitno je da se radi o 100 posto pčelinjem vosku, a ne o parafinu ili sličnim umjetnim varijantama. Najjeftinije ćete proći kod lokalnih medara, ali možete ih nabaviti i u trgovinama zdrave hrane.

Kokosovo ulje, jojobino ulje ili smola

Pamučna nerastezljiva tkanina (najbolji popelin za košulje) - na ovaj način starim tkaninama možete dati novi život.

2 papira za pečenje

Ribež i glačalo (bez vodene pare)

Radna površina za glačanje i zaštita za nju (npr. stari stolnjak)

image

Izrada voskomota

Udruga Sunce

Korak 1 - Priprema

Izrežite tkaninu na geometrijski oblik po želji. Možete napraviti kvadrate, pravokutnike ili krugove koje god veličine želite, ovisno o Vašim potrebama. Mi najčešće izrađujemo kvadratne voskomote veličine 20 x 20 cm.

Naribajte vosak ribežom i upalite glačalo na srednje jaku temperaturu (ne više od 70° jer tada vosak mijenja svojstva i postaje zapaljiv).

image

Izrada voskomota

Udruga Sunce


image

Izrada voskomota

Udruga Sunce

Korak 2 - Glačanje

Na zaštićenu radnu površinu stavite komad papira za pečenje, a na njega odabranu pamučnu tkaninu.

Pčelinji vosak ravnomjerno rasporedite na tkaninu (izribani komadići ne smiju prekrivati gusto cijelu površinu tkanine) i ravnomjerno dodajte 10-ak kapi kokosovog ili drugog ulja.

Preko svega stavite još jedan papir za pečenje i glačajte nekoliko sekundi preko gornjeg papira pazeći da papir za pečenje ne rasparate i da višak voska ne iscuri na peglu.

image

Izrada voskomota

Udruga Sunce


image

Izrada voskomota

Udruga Sunce

Korak 3 - Ispravci

Provjerite je li cijela površina pamučne tkanine prekrivena voskom (ne zaboravite na rubove). Ako na nekim mjestima nema dovoljno voska, ponovo dodajte naribani vosak na ta mjesta i ponovite korak 2. Kada ste zadovoljni i gotovi s peglanjem, brzo odlijepite gornji sloj papira za pečenje, uzmite pamučnu tkaninu za 2 kraja (pažljivo radi topline), lagano je razmašite zrakom 5-6 puta da se ohladi i spremni ste za korištenje svojeg voskomota!

Korak 4 - Korištenje

Može se koristiti za umatanje kruha, sendviča, voća ili povrća pa čak i orašastih plodova. Preporuča se ne zamatati voskomotima meso, ribu, kuhanu hranu, te toplu i vruću hranu i zdjele. Može se koristiti kao poklopac na zdjelama ili loncima (ali ne toplim ili vrućim) u kojima čuvamo hranu.

Folije je dovoljno staviti preko posude i oblikovati ih oko hrane i zdjele toplinom dlanova.

image

Može se koristiti i kao poklopac na zdjelama

Etee/Ferrari/Profimedia

Korak 5 – Održavanje

Prati mlakom (ne vrućom) vodom i sapunom, osušiti i spremiti do sljedećeg korištenja. Uz pravilno korištenje i njegovanje mogu se koristiti i do godine dana nakon čega se zapravo trebaju samo "osvježiti" s novim slojem voska, odnosno ponoviti korake 2. i 3..

Iz Udruge Sunce naglašavaju kako je interes građana za uvođenje alternativnih rješenja u svoju svakodnevicu jako velik.

- Odaziv na ovakvim i sličnim radionicama pokazao nam je da želja za promjenom kod građana postoji, samo je treba potaknuti, a upravo to je cilj nacionalne kampanje Zajedno bez plastike – kažu nam dodajući kako redovni članovi Udruge Sunce mogu sudjelovati na ovim i mnogim drugim radionicama, projektima i edukacijskim programima. Biti članom Sunca, ističu, znači biti dio priče o zaštiti prirode i okoliša u Hrvatskoj i regiji isključivo vlastitim djelovanjem, pa makar ono bilo samo na razini podržavanja rada Sunca.

Kazuju nam i kako su prvu radionicu izrade voskomota osmislile Sofija Stojmenović i Ivana Panovska, volonterke Europskih snaga solidarnosti u Udruzi Sunce na projektu "Solidarity for Green Dalmatia 2020" koji financira Agencija za mobilnost i programe EU.

image

Izrada voskomota

Udruga Sunce

Dodajmo kako Europske snage solidarnosti pružaju priliku mladima da doprinose društvu, volontiraju i rade za opće dobro i iskazuju solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju te da istovremeno stječu neprocjenjivo iskustvo i razvijaju svoje vještine. Volontiranje je jedan od najvidljivijih izraza solidarnosti, istaknuto je.

U Rezoluciji Europskog parlamenta od 6. travnja 2017. o Europskim snagama solidarnosti navedeno je da se stvaranje Europskih snaga solidarnosti treba temeljiti na zajedničkim vrijednostima EU-a kako su definirane u Ugovorima i Povelji o temeljnim pravima, te da bi cilj Europskih snaga solidarnosti trebala biti izgradnja osjećaja zajedništva, solidarnosti i društvene odgovornosti u Europi, pružajući istovremeno značajno i osnažujuće iskustvo volontiranja, rada, stažiranja ili naukovanja.

Kad su prošle godine potvrdili odluku da se 2022. u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade, eurozastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Prioriteti Europskih snaga solidarnosti za decentralizirane aktivnosti u ovoj 2022., Europskoj godini mladih su: uključivanje i raznolikost; zaštita okoliša, održivi razvoj i klimatska politika; digitalna tranzicija; sudjelovanje u demokratskom životu, a dodatni nacionalni prioritet za Hrvatsku je poticaj mladima iz ruralnih sredina, s naglaskom na potresom pogođena područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:22