TURIZAM

Potresna godina preživjet će se na akumuliranom novcu

Većina većih domaćih turističkih kompanija će se na koncu morati pomiriti sa 30-ak posto lanjskih prohoda, no i to je dobro u odnosu na krizni udar s kojim su suočene hrvatske turističke agencije
 Duje Klaric/Cropix

Prema porukama države možda se i čini kako je ovogodišnja sezona bila neočekivano dobra, no šture brojke koje na kapaljku pristižu iz najvećih domaćih turističkih kompanija otkrivaju kako će se većina njih, pri kraju 2020., morati pomiriti tek s trećinom lanjskih prihoda.

To se pritom ponajviše odnosi na velike hotelijerske kompanije, uglavnom one koje su u posljednjih pet godina intenzivno širile portfelje i ulagale u kvalitetu proizvoda, akumulirale neki novac te, osnažene još i potporama države, jesen dočekale bez većih otpuštanja.

Prva među njima procjene rezultata tekuće godine izbacila je Valamar Riviera. U toj kompaniji procjenjuju da će godinu završiti na 30-ak posto prihoda u odnosu na lani kad im je prihod iznosio 2,22 milijarde kuna, a operativna dobit 11 posto. Sreća u nesreći za Valamar bila je činjenica da je 2019. bila rekordna godina te ujedno posljednja godina njihova petogodišnjeg ciklusa u kojem je kompanija, samo lani, uložila 826 milijuna kuna, započevši, između ostalog, i najveću pojedinačnu investiciju u turizmu - gradnju Pinea Valamar Collection Resorta u Poreču.

Ipak, zbog pandemije kompanija je izvijestila kako je obustavila 125 milijuna kuna vrijedna ulaganja u projekte čiji je dovršetak u većem dijelu planiran za 2021. godinu, dok je investicija u Pineu, nakon početka gradnje, obustavljena na 12 do 24 mjeseca, ovisno o razvoju događaja.

U svojem polugodišnjem izvješću za 2020. istarska Maistra izvijestila je kako je u prvih šest mjeseci ostvarila 118 milijuna kuna prihoda, što čini 29 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a zahvaljujući potpori države u iznosu od 18,8 milijuna kuna, nije bilo otpuštanja radnika.

Maistrine brojke za glavnu sezonu nisu dostupne, no može se očekivati da je tijekom srpnja i kolovoza ostvarila značajnije veći promet u odnosu na prvih šest mjeseci poslovanja, iako će na konačni rezultat ponajviše utjecati stanje posezone i zatvaranje granica koje se, nažalost, počelo događati već krajem osmog mjeseca.

Tijekom dosadašnjeg dijela godine iz kompanije su uglavnom poručivali da će dovršiti sve započete investicije, ali i redefinirati svoje planove za budućnost pa je realno očekivati da će kompanija malo pričekati s investicijama u zagrebački portfelj, tvrtku HUP Zagreb koju je preuzela u veljači 2018. godine.

Izvješće za prvih šest mjeseci kompanije Plava laguna otkriva kako tvrtka bilježi gubitak od 206,9 milijuna kuna, što je 158,3 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini, a rezultati za lipanj, u kojem se sezona još nije zahuktala, otkrivaju 84 posto slabiji rezultat prihoda prodaje, iako se može očekivati da su se brojke značajno promijenile u sezoni s obzirom na otvaranje 90 posto kapaciteta.

Ipak, zahvaljujući otvaranju njemačkog tržišta, poslovanje kompanije i dalje ostaje stabilno, što znači da se, zahvaljujući državnim potporama i prethodnim pozitivnim godinama, očekuje da bi Plava laguna u sezonu 2021. trebala ući na nogama.

Koliko je novac akumuliran u prijašnjim rekordnim godinama presudan za preživljavanje 2020. vidi se i na primjeru Arenaturista koji je još u svibnju izvijestio da kompanija na raspolaganju ima 540 milijuna kuna uz pomoć kojih bi “trebali izdržati značajan pad poslovnih aktivnosti”. I to pad koji u prvih šest mjeseci poslovanja na hrvatskom tržištu, u smislu prihoda, iznosi 80 posto, čime je prihod pao na 28,3 milijuna kuna, a prosječne cijene na domaćem tržištu srušene su čak 18,5 posto pa su tako iznosile prosječno 334 kune po jedinici. I ta je tvrtka koristila potporu države pa na to ime primila u prvih šest mjeseci 15,4 milijuna kuna, ali je zato uspješno dovršila ulaganja od 155 milijuna kuna u preuređenje kampova, turističkih naselja i soba.

Posebno će zanimljivo biti vidjeti kako će ovu godinu kraju privesti Sunce hoteli, tvrtka koja je 2019. dovršila proces objedinjenja svih svojih poduzeća pod jednu kapu zbog čega, kako navode u polugodišnjem izvješću, teško u 2020. mogu dati usporedive financijske podatke.

Ipak, poznato je da je kompanija krajem srpnja stanje prodaje držala na 38 posto prošlogodišnjeg rezultata te 33 posto lanjske realizacije, a za preživljavanje godine odobren im je i moratorij na rate kredita sve do travnja 2021. Kao i ostali hotelijeri, tvrtka je koristila potpore države, ali i pri bankama osigurala novac potreban za održavanje likvidnosti nakon listopada 2020., što najviše pokazuje koliko je za hotelijere neizvjestan nastavak godine. Dodatno, Sunce hoteli financijski su već i prije pandemije bili izloženi zbog propasti Thomasa Cooka, što bi se sve trebalo odraziti i na konačni rezultat.

Bilo kako bilo, izvjesno je da će veliki hotelijeri godinu preživjeti lakše od agencijskog sektora koji se smatra najpogođenijim pandemijom.

Prema posljednjoj anketi Udruge hrvatskih putničkih agencija, sektor je u prvih osam mjeseci zabilježio pad poslovanja od 81 posto, a procjena je kako je pandemija agencijski biznis oštetila za 1,9 milijardi kuna na ime propuštenih poslova. Dodatno, agencijsko bi poslovanje moglo biti opterećeno i činjenicom da će u 2021. godini morati naći način i putnicima, umjesto zamjenskih vouchera, za neizvršena putovanja vratiti novac. Za to će se mnoge među njima, izgledno je, morati zadužiti, a opravdani je i strah kako mnoge među njima to neće niti preživjeti.

Kako će pandemiju izboriti najglasniji - ugostiteljski sektor, zasad je moguće suditi tek iz šturih i iznimno paušalnih podataka Porezne uprave, koji se odnose na iznose i vrijednosti fiskaliziranih računa.

Prema posljednjim takvim podacima, od 24. veljače do 16. kolovoza ove godine vrijednost fiskaliziranih računa u sektoru pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane pao je 48 posto, a njihov ukupni broj niži je 43 posto.

Brojke su prilično loše, posebno s obzirom na to da obuhvaćaju najbolji dio godine, turističku sezonu koja je ove godine završila krajem kolovoza. Može se očekivati da će se rezultat do kraja prosinca, a posebno s obzirom na nova zatvaranja granica i restrikcije u putovanjima, prilično istopiti.

Optimizam ne daju ni najave skraćivanja radnog vremena, stišavanja glazbe, a kamoli rasprava o zabrani točenja alkohola koja bi zasad, navodno, ipak trebala izostati.

Potresnu godinu, dakle, većina bi trebala preživjeti zahvaljujući akumuliranom novcu, no izostane li pronalazak cjepiva, turističkom i ugostiteljskom sektoru tek predstoje izazovna vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:19