NOVA REVOLUCIJA

AI-CEO Business Summit 2023: Koji će put top menadžeri odabrati u novom, AI svijetu?

Veterani AI-ja iz znanstvenog i poslovnog svijeta, stručnjaci s iskustvom iz Silicijske doline, dolaze na prvu nacionalnu C-level konferenciju o dobroj praksi upravljanja u AI svijetu

AI-CEO Business Summit

Jutarnji list organizira prvu nacionalnu C-level konferenciju o dobroj praksi upravljanja u novom - AI svijetu - AI-CEO Business Summit.

Okupili smo top gospodarstvenike, regulatore, znanstvenike i AI poduzetnike kako bi stvorili epicentar razmjene ideja između lidera, i političkih i gospodarskih i znanstvenih, o daljnjem razvoju AI ekosustava u Hrvatskoj i regiji.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista kaže da smo suočeni s revolucijom koja u naš svakodnevni život donosi umjetnu inteligenciju.

- ChatGPT za mnoge je bio poziv na buđenje, jer dosad nismo imali proizvod koji je u tjedan dana došao do milijun korisnika, a u dva mjeseca do 100 milijuna i pri tome izazvao takvu silinu pozitivnih i negativnih reakcija ukazujući na dolazak primjene koja će utjecati na sve, od radnih mjesta do načina na koji ćemo upravljati u budućnosti - kaže Ogurlić.

Uz top menadžment najvećih kompanija u Hrvatskoj, na summit dolazi veteran AI poduzetništva u Hrvatskoj, Siniša Slijepčević, osnivač i direktor Cantab PI. Taj hrvatsko-britanski startup razvio je desetke algoritama za umjetnu inteligenciju koje koriste neke od najvećih banaka i farmaceutskih kompanija na svijetu. Široj je javnosti Slijepčević poznat kao bivši regionalni direktor poljskog GTC-a koji je sagradio i upravlja zagrebačkim Avenue Mallom. Usto, jedan je od osnivača podružnice McKinseyja za Hrvatsku. Slijepčević je redoviti profesor na matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a primijenjenu matematiku i teorijsku fiziku doktorirao je na Cambridgeu gdje mu je profesor bio Stephen Hawking.Na summitu će održati poslovno keynote predavanje o korištenju AI-a za veći neto prihod poduzeća, govoreći o tome što su pri tome mitovi da AI može, a što stvarnost.

Znanstveni keynote o tome što je umjetna inteligencija i kuda nas vodi održat će Boris Debić, Hrvat koji je 15 godina radio u Googleu i ukupno 24 godine u Silicijskoj dolini. Bivši Googleov tehnolog, koji je u toj kompaniji radio na donošenju odluka pomoću AI-a, izgradnji infrastrukture za strojno učenje i pitanja privatnosti, danas je savjetnik niza startupa i predavač AI-a na ZŠEM-u u Zagrebu.

- Da bi razumjeli promjene koje donosi AI nužan nam je što širi pogled, kako uspješnih AI poduzetnika tako i znanstvenika, jer svijet je rijetko kada bio tako podijeljen oko neke nove tehnologije, a regulatori tako brzi u pripremi nove regulacije koju joj kane uvesti - kaže Ogurlić.

Prema podacima hrvatskog nacionalnog AI udruženja, CroAI-ja, u Hrvatskoj je više od 130 AI startupa, njih tri četvrtine djeluje iz Zagreba, a 19 posto zaposlenika čine žene.

- AI se ne koristi samo u startupima, ali signal koja je njegova važnost daje podatak da oba hrvatska jednoroga koriste AI i da je najveći startup exit u Hrvatskoj i drugi najveći exit u Hrvatskoj ukupno, onaj Photomatha, koji je u osnovi razvio AI koji pomaže u učenju matematike što pokazuje ne samo kakav će gospodarski značaj imati AI već i kakav će imati utjecaj na druge segmente društvene aktivnosti, poput obrazovanja - zaključuje Ogurlić.

image

Sponzorska pasica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:58