Arijana Lekić - Fridrih – redateljica koja tihom snagom razumijevanja i prihvaćanja daje glas ženama svih dobi i životnih pozadina

U novoj kampanji prirodne mineralne vode Kale našli su se brojni javnosti poznati i manje poznati protagonisti kao primjeri tihe snage kojom mijenjaju svijet

Arijana Lekić - Fridrih

 /Kala

Kala svojom novom pričom potiče da životno nadahnuće pronađemo u energiji vode koja stotinama godina uporno, blago i mirno, probija kamen i traži svoj put te podsjeća da u svakome od nas postoji izvor iste takve tihe snage koji otvara sva vrata i čini nas boljim ljudima pa samim time i boljim društvom u cjelini. Strpljenje, nježnost, blagost, podrška, razumijevanje, smirenost, prihvaćanje, radost, pristojnost, ranjivost, hrabrost, lijepa riječ samo su neke od vrlina koje svi imamo u sebi samo nas je na to potrebno povremeno podsjetiti.

Redateljica Arijana Lekić - Fridrih jedna je od onih koji svojim životom i talentom ostavljaju neizbrisiv trag, inspiriraju i svakodnevno pomalo pomiču granice čineći tako svijet boljim mjestom za život, uvažavajući pri tom sve okolnosti, bez osuđivanja i upiranja prstom.

"Meni je žensko pitanje jako, jako važno. Važno mi je shvatiti žene, sve žene, neovisno o obrazovanju, mjestu gdje žive, životnim okolnostima. Zato posljednjih šest godina radim projekt "Od 5 do 95". To je mali muzej usmene ženske povijesti, moj način da ženama dam glas da ispričaju svoje priče. U konzervativnom društvu o nekim se imanentno ženskim iskustvima uopće ne govori, a neke se vrijedne životne lekcije prenose isključivo usmenom predajom s koljena na koljeno. Želja nam je potaknuti jedan takav međugeneracijski dijalog, ali ne unutar četiri zida nego javno." – kaže Arijana.

Svi primjeri tihe snage na jednom mjestu

Instagram profil @Kalawater i prateća web stranica tihasnaga.hr postali su mjesto susreta nekih divnih, vrlo jednostavnih ljudi, podsjećajući da svakodnevno susrećemo dobre ljude, a to možda niti ne primjećujemo zbog vječne užurbanosti ili zato jer i sami imamo određeni zid zbog kojeg ne dopuštamo drugoj strani da dopre do nas. Kala podsjeća kako je nesigurnost u svima nama, ali da se uz nježnost i uvažavanje otapaju sve prepreke, baš kao što su se otopile između redateljice Arijane Lekić - Fridrih i njezinih sugovornica.

"Želim da djevojčice koje danas odrastaju uče na iskustvu drugih žena, i voljela bih vidjeti da se svijet mijenja, da postaje mekši i blaži prema ženama. Možda je onda moja tiha snaga prihvaćanje. Pred našu kameru dosad je stalo 350 žena koje su pričale o svojim iskustvima. Neka su jako bolna, neka su jako tužna. Iznimno sam zahvalna što su mi vjerovale dovoljno da dopuste da ih snimim s njihovim ranjivostima, nježnostima i krhkostima" – zahvalna je Arijana.

Prihvaćanje je samo jedan od mnogih primjera tihe snage. Jer voda prihvaća sve što nađe na svome putu. Budi kao voda. Budi kao Kala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:57