Barbanski vitezovi i ove godine mame posjetitelje na Trku na prstenac

Prstenac 

Mnoštvo je događaja koji nas redovito podsjećaju na iznimnu vrijednost hrvatske kulturne tradicije. Jedno od takvih svakako je Trka na prstenac, koja se svake godine koncem kolovoza održava u Barbanu u Istri. Kao jedna od najpoznatijih ljetnih manifestacija u Istri iz godine u godinu privlači sve veći broj gledatelja, posebno domaćih i stranih turista.

Ta je povijesna viteška igra dio prošlosti i sadašnjosti Barbana. Dok najstariji zapisi o njoj datiraju još iz 17 stoljeća i govore o igri plemića i građana koji posjedovali konja i vitešku opremu, trka je u moderno doba obnovljena i prvi puta predstavljena 1976. i od tada se u kontinuitetu održava svakog pretposljednjeg vikenda u kolovozu.

image

Prstenac

Riječ je o pravoj atrakciji koja objedinjuje jahačke vještine i sportski duh, jer natjecatelji, barbanski vitezovi, kroz tri trke, u manje od 12 sekundi svladavaju stazu dugu 150 m i kopljem gađaju prstenac koji visi pričvršćen na konopu. Prstenac se sastoji od kruga s pet polja. Vrednuje se pogodak u svako polje, a najviše bodova nosi pogodak u sredinu. Natjecatelj s najviše osvojenih bodova postaje slavodobitnik Trke.

Čini se jednostavno, ali nije i zato jahač i konj u ovoj utrci trebaju biti jedno, vrhunski uvježbani, brzi i precizni. Stoga se 16 trkača koje je Izvršni odbor Društva Trka na prstenac izabrao za ovogodišnje natjecanje intenzivno priprema kako bi spremni dočekali petak 19. kolovoza, kada se u Barbanu otvaraju 47. Trke na prstenac.

Višednevna manifestacija sastoji se od nekoliko događanja. Prvi dan je rezerviran za službeno otvaranje i podizanje zastave koje prate brojne aktivnosti, među kojima valja izdvojiti predstavljanje baštine istarskog kraja kroz izložbe i povijesne priče.

U subotu 20. kolovoza na Gradišću biti održana Trka za viticu, a u večernjim će satima istarski lovci na barbanskoj streljani sudjelovati u tradicionalnom gađanju letećih meta, disciplina TRAP. Centralno događanje - 47. Trka na prstenac održat će se u nedjelju, 21. kolovoza, u 17 sati, uz izravni prijenos na drugom programu Hrvatske televizije.

image

Prstenac

Manifestaciju će pratiti i bogati zabavni program tako da se Barban i ove godine ucrtao na kartu događanja koja se obavezno moraju posjetiti.

Značaj trke za očuvanje važne tradicijske baštine, ali i njezin potencijal u razvoju modernog destinacijskog turizma, prepoznale su Fortenova grupa kao generalni sponzor i njezine kompanije Agrolaguna, Jamnica i Konzum, pa već treću godinu podržavaju Trku.

Uz osvježenje prirodnim mineralnim vodama Jamnicom i Janom te osvježavajućim pićima Toco i Sky Cola, svojom će se ponudom kompanije Fortenova grupe izvrsno uklopiti u posebno bogati gastro program koji uvijek prati Trku i gdje se može uživati prepoznatljivim okusima istarskih jela i pića. Za sve one koji to dosada nisu, ovo je izvrsna prilika za kušanje i zaljubljivanje u Vina Laguna te Agrolaguninu ponudu Istarskih sireva Špin i OL Istria maslinovog ulja.

Ako ste u Istri ili razmišljate od vikend putovanju, pozivamo vas da posjetite Barban i uživate u spoju okusa, mirisa i tradicije Istre. Više informacija od manifestaciji potražite na adresi: https://trkanaprstenac.hr/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:34