Apolitico

Bivši ministar Tomislav Tolušić predstavio vina svoje vinarije Apolitico

Čak dvije etikete istog naslova Anđeo s greškom (crno i bijelo vino), Maestoso, Čaruga i vino iznenađenja bili su zvijezda prekrasne eno gastro večeri zagrebačkog Vinskog kluba kojeg vodi sommelier Tomo Jakopović

promo

Iz Virovitičke vinarije Apolitico stigla su vina berbe 2020. finih voćnih nota, zanimljive boje i pitkosti iza koje stoji bivši ministar poljoprivred Tomislav Tolušić. U uvodnom predstavljanju, Tolušić je otkrio potencijal vinarije koja je do sada proizvela 60 000 litara vina i 11 etiketa koju čine uglavnom svježa vina te četiri odležana i jedno desertno. Isto tako otkrio je da se vina piju u njegovoj kušaonici u Virovitici i u mnogim Zagrebačkim restoranima.

image

promo

Nikola Zoko

I prije samog kušanja vino plijeni pažnju - intrigantni naslovi i izgled etikete (iza koje stoji studio Octopuss) na kojima se nalaze crteži strip crtača Davora Schunka potiču na analiziranje vrste i tipa vina, ali i otkrivanje zanimljivih poveznica tradicije i modernog. Tako je "Anđeo s greškom " album grupe Vatra čiji je frontmen Ivan Dečak odrastao s Tolušićem u istoj ulici u Virovitici. Budući da su 'dečki' zajedno odrastali uz rock'n'roll intrigantna etiketa i vrlo zanimljivo vino posveta je tome.

image

promo

Nikola Zoko

''Čaruga je i danas sinonim za muškarca sklonog na nepodopštinama, a jedan takav rođen je baš u našoj županiji u blizini Orahovice. Budući da je ovo vino razbojničko dobilo je ime Čaruga" - objašnjava etiketu i vino Tolušić i dodaje kako je četvrta etiketa, Maestoso dobio ime po pastuhu Maestoso Dido zbog kojeg 1700. počinje priča o lipicancima u Slavoniji.

Kakva su vina Apolitico?

"Anđeo s greškom bijeli" u svojem sastavu ima 90% graševine i 10% chardonnaya. Ovo osvježavajuće, meko suho vino s ugodnim slasnim završetkom u kojem dominira voćnost jabuke, kruške i limunskih nota najprije je dvadesetak dana macerirano i fermentirano u amfori, a potom je 12 mjeseci odležalo u hrastovoj barrique bačvi.

"Iako kažu da su vina moja kreacija, ne bi ih bilo bez Tomislava. Ni on, a ni ja nismo imali iskustva s amforom pa je proces bio zanimljiv. Nismo htjeli da bude odviše macerirano i zbog toga je u amfori odležalo samo 20 dana" - objašnjava tehnologiju Ivana Nemet, enologinja i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici. Svojim znanjem, iskustvom i kreativnošću, Ivana je do savršenstva dovela jučer predstavljena vina koja će zasigurno postati hit među vinskim sladokuscima. Sommelier Tomo Jakopović, koji je i vodio program, pohvalio je Anđela s greškom kao zanatski sjajno napravljeno vino.

image

promo

Nikola Zoko

Nakon Anđela s greškom, predstavljen je temperamentni chardonnay Maestoso, vino u boji jantara, kompleksnog mirisa prožetog dominacijom orašastih plodova koje je ležao u hrastovim bačvama od 500 litara. Ono što je posebno kod ovog vina je položaj vinograda u kojem je raslo grožđe. Nalazi se u Radovancima na 354 metara nadmorske visine i do vrha se ne može automobilom već pješice, kroz vinograd. Prinos je 600-700 grama po trsu.

image

promo

Nikola Zoko

"Vina iz bačve imaju svoj draž jer ste u početku svaki dan u interakciji s njime, okrećete bačvu pa dio te vaše energije prijeđe i u vino" - kaže enologinja Nemet. Sommelier Jakopović pohvalio je Maestosa kao klasičan primjer dobrog chardonnaya nazivajući ga temperamentnim pastuhom kojem ni dimne note ne smetaju, ali se osjete. U ovom se vinu osjeti i velika slast!

Nakon bistrog, kristalnog Maestosa u fokus je stigla crna varijanta Anđela s greškom, kupaža cabernet sauvignona, merlota, frankovke i cabernet franca. I vina za ovog anđela ležala su u četiri amfore od 1100-1200 litara, a nakon maceracije i fermentacije napravljen je blend i vino je vraćeno u amforu. Anđeo s greškom je lagan i baš kao njegov bijeli pandan, bogat voćnim aromama crvenog i crnog voća posebno višnje, borovnice i ribizla.

image

promo

Nikola Zoko

I na kraju, upoznali smo u Čarugu - kupaža od 50% cabernet sauvignona i 50% merlota. Kako ga je sam vinar Tolušić na početku predstavio, Čaruga je pitko, ali buntovno vino rubinski crvene boje, izražene voćne arome u kojoj se isprepliću višnja, borovnica, ribiz i na kraju suha šljiva.

image

promo

Nikola Zoko

"Ovo je drsko i bezobrazno vino. Ležalo je u bačvama od hrasta i kestena" - ispričao je Tolušić i pozvao sve okupljene da isprobaju i iznenađenje večeri - desertno crno vino, Cuvée od 50% cabernet sauvignona, 40% frankovke i 10% crnog pinota koje je oborilo s nogu sve one koje vole slatka i moćna vina.

image

promo

Nikola Zoko

U Vinskom klubu, kao uvijek, bilo je živo i zabavno, polemiziralo se o najboljoj čaši koju je tijekom večeri bilo teško odabrati. Ono s čime su se svi složili je činjenica da Apolitico vinarija ima veliki potencijal da postane ono što joj je predvidio Tolušić - najbolja vinarija u Slavoniji.

image

promo

Nikola Zoko

"Jednako se trudimo za karton vina i za 1000 kartona. Vinarija tek treba stati na noge, no za sad nam dobro ide. Etiketu sam nazvao Apolitico jer od politike ne mogu pobjeći. Naziv nije provokacija, već označava to što sam se okrenuo za 180 stupnjeva i posvetio proizvodnji vina, odnosno onome što najviše volim raditi. U vinogradu sam otkako znam za sebe uvijek bio sa svojim ocem koji bi danas sigurno bio ponosan da su vina priznata i uspješna. U lipnju 2020. prva tri vina koje smo proizveli, dobila su tri Decantera što se rijetko događa" - zaključio je Tolušić.

image

promo

Nikola Zoko
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:21