Šest savjeta

Bliži se razdoblje putovanja i odmora, a strah vas je nemirnih crijeva? Evo što učiniti

Ljeto je savršeno godišnje doba za putovanja, godišnje odmore i posjete znamenitostima i prirodnim ljepotama u Hrvatskoj i inozemstvu. No, što kada uz sve slatke muke oko pakiranja morate misliti i na svoja nemirna crijeva?
 Izvor: Pexels_Toa-Heftiba Sinca

Kronični zatvor, proljev koji dodatno potiče stres oko putovanja ili nadutost koja kvari večernje izlaske neke su od noćnih mora koje se mogu javiti. Ako planirate putovanje, a znate da u tim trenucima Vaša probava pati, pomoć možete pružiti na ovih pet načina.

  1. Unosite dovoljno tekućine i vlakana

Ovaj savjet vrijedi i prije putovanja i za vrijeme samog puta. Dovoljna količina vode će omekšati tvrdu stolicu, a vlakna ubrzavaju prolazak stolice kroz crijeva. Odaberite jabuke, banane ili zob kao hranu bogatu ovim izvrsnim sastojkom (1).

image
Izvor: Pexels_Claudia Gomes
  1. Odaberite aktivan izlet i počnite se kretati

Tjelesna aktivnost potiče pokretljivost crijeva i može vam pomoći ublažiti zatvor tijekom putovanja. Također, aktivira mišiće koji su odgovorni za izbacivanje tvari iz vašeg tijela, stoga iskoristite svaku priliku za šetnju (2). Ako Vaše putovanje uključuje višesatno sjedenje, protegnite noge kad god je to moguće.

  1. Ne odgađajte pražnjenje crijeva

Ako često odgađate odlazak na toalet, iz bilo kojeg razloga, možete potaknuti zatvor. Debelo crijevo upija vodu koja se nakupi u rektumu i stolicu postaje teže izbaciti jer dehidrira. Neki slučajevi mogu biti ozbiljniji i dovesti do inkontinencije, stanja u kojem osoba više ne može zadržati stolicu, ili do upale kolona te dugoročno, do raka debelog crijeva (3). Drugim riječima, ne trpite!

  1. Birajte hranu koja vam je poznata

Ako imate problema sa stolicom, na putovanju se potrudite jesti poznate namirnice otprilike u isto vrijeme kao kod kuće. Tako nećete šokirati crijeva i dodatno im povećati stres zbog putovanja.

image
PROMO
  1. Odaberite trostruku moć

Kombinacija butiratne kiseline, fruktooligosaharida (FOS) i živih kultura Bifidobacterium bifidum i Bifidobacterium lactis već dvije godine pozitivno utječe na živote građana diljem Hrvatske, a svaki od ovih sastojaka poznat je po svojim pozitivnim djelovanjima. Kao hrana za posebne medicinske potrebe, COLOSAL ima inovativnu formulu sadržanu u želučanootpornim tabletama s prilagođenim oslobađanjem koje dospijevaju sve do debelog crijeva, što je velika prednost za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva.

image
PROMO
  1. Djelujte na proktalgije

Ako su vas problemi s crijevima doveli do ludila te se manifestirali kao neka vrsta analne boli ili proktalgija. Kod pojave bilo koje vrste proktalgija, važno je konzultirati se s liječnikom, a dobro je odabrati i proizvod koji pomaže u liječenju hemoroidalnih stanja i u procesima ponovne epitelizacije i normalizacije analne sluznice: PROCTOSAL rektalnu kremu i rektalnu mikroklizmu.

Srodne proizvode Colosal i Proctosal potražite u ljekarnama i online ljekarnama.

  1. UCSF Health. Constipation. UCSF Health portal. https://www.ucsfhealth.org/education/constipation.
  2. Martin D. Physical activity benefits and risks on the gastrointestinal system. South Med J. 2011 Dec; 104(12):831-7. doi: 10.1097/SMJ.0b013e318236c263. PMID: 22089363.
  3. Caporuscio, J. Why people should not hold in their poop. Medical News Today. 2020 May. Reviewed by Saurabh Sethi MD. https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-it-bad-to-hold-your-poop#complications.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:42