Savjet veterinara

Briga o kućnim ljubimcima u proljeće. Evo na što trebate pripaziti.

Doktorica Ivana Pilić piše o zdravlju kućnih ljubimaca u proljeće

Purina Veterinar u kući

 Promo

Kada priroda zazeleni, a dani postanu sunčani i topli, svi provodimo više vremena vani. Više šećemo, radimo u vrtu, boravimo u parku, vikendima planiramo izlete i piknike s obitelji i prijateljima. I naši kućni ljubimci, baš poput nas, provode više vremena u prirodi. Psi su s nama u češćim i dužim šetnjama, a mačke koje žive na otvorenom istražuju svijet prepun vegetacije koja u ovo doba buja. Čak su i mačke koje žive isključivo u zatvorenom izložene proljetnim promjenama u prirodi jer i do njih dopiru čestice peludi.

Osim užitka boravka na otvorenom, proljeće donosi i neke posebne izazove. Jedan od takvih izazova su i alergije koje se, osim kod ljudi, mogu pojaviti i kod naših omiljenih kućnih ljubimaca - mačaka i pasa.

Alergije se kod njih pojavljuju najčešće u obliku svrbeža po cijelom tijelu ili samo po određenim dijelovima tijela,promjena na koži u vidu crvenila, eritema, pustula, zatim kao suzenje očiju, kihanje, čak i kašalj. Osim atopija(alergija na okoliš, najčešće trave, drveća i cvijeća), alergije nastaju i od ugriza buha koje su pojačano aktivne u proljeće, a njihov ugriz kod ljubimaca može izazvati prilično snažnu alergijsku reakciju. Ako vaši ljubimci pokazuju znakove alergije, trebaju pregled veterinara i liječenja, a u slučaju jakih alergijskih reakcija, posjet veterinaru treba biti što hitniji.

Još jedna od opasnosti koje dolaze s proljećem su krpelj, prijenosnici piroplazmoze, bolesti koja može biti smrtonosna ako se ne počne liječiti na vrijeme. Nakon mačjeg povratka u dom, kao i nakon šetnje psa, ljubimce treba pregledati i u slučaju pronalaska krpelja odmah ga odstraniti zakretanjem ulijevo, suprotno od smjera kazaljke na satu, pazeći da izvadite i glavicu. Ako nakon ugriza krpelja ljubimac postane apatičan, prestane jesti, a mokraća jako potamni, moguće je da je zaražen piroplazmozom i potreban mu je što hitniji posjet veterinaru i liječenje.

Priroda u proljeće vrvi pčelama i osama, a naši se ljubimci pored njih osjećaju kao lovci. U slučaju da osa ili pčela ubodu vašeg ljubimca, izvucite žalac pritiskom ispod vrećice nastale na mjestu uboda, a zatim to mjesto isperite vodom ili otopinom sode bikarbone za ubod pčele ili razrijeđenim octom za ubod ose. Bol na mjestu uboda možete im umiriti ledom. Ako je ubod u ustima ili grlu, hitno posjetite veterinara jer sluzokoža može nateći i ometati disanje.

Kako biste maksimalno zaštitili zdravlje svog ljubimca, uvijek preporučujem korištenje sredstava za zaštitu od buha i krpelja, a pogotovo u proljeće. Usto preporučljivo i korištenje dodataka prehrani koji će dati snažnu potporu imunitetu vašeg ljubimca i pomoći u nošenju s alergijskim reakcijama, proljetnim umorom ili vanjskim patogenima. Jedan od boljih načina za to je probiotski dodatak s dobrim bakterijama, kao što je PURINA® PRO PLAN® Feline FortiFlora® za mačke ili PURINA® PRO PLAN® Canine FortiFlora® za pse.

image

Purina Pro Plan

Promo

Probiotici jačaju imunološki sustav, potiču dobro zdravlje crijeva i dobro zdravlje kože, najvećeg organa naših ljubimaca. Dodatak probiotske kulture može biti osobito koristan ne samo u proljeće već i u bilo kojem periodu pojačanog stresa. Usto, važno je da mačkama, baš kao i psima, osiguramo uravnoteženu prehranu koja se temelji na znanosti jer je to osnova za njihovo optimalno zdravlje i sretan život i zato uvijek preporučujem hranu PURINA® PRO PLAN®.

image

Purina Pro Plan

Promo

Kako bi vaš pas koji pokazuje sklonost alergiji, uz probiotike FortiFlora® dobio pomoć i iz hrane koju svakodnevno jede, odličan izbor je hrana Purina Pro Plan Veterinary Diets Hypoalergenic. Izvrsnim odabirom za pse koji imaju problema s kožom pokazala se hrana Purina Pro Plan Sensitive Skin.

Za mačke koje pokazuju znakove alergija ili intolerancija na hranu poput probavnih problema ili iritacije kože, uz probiotike FortiFlora® tu je i hrana Purina Pro Plan Veterinary Diets Feline Hypoallergenic, osmišljena za smanjenje simptoma intolerancije na sirovine i hranjive tvari.

image

Purina Pro Plan

Promo

Ako vaše mačke žive na otvorenom, razmislite o tome da ih noću ipak držite u kući jer se po noći događa većina naleta automobila na mačke, a tada je i najviše mačjih tučnjava. Kako biste smanjili mačje lutanje, ozljede, nezeljena legla i prevenirali bolesti poput mačje side (FIV), uvijek savjetujem sterilizaciju mačaka. Mačke će biti opuštenije i nježnije, neće se nadmetati niti boriti s drugim mačkama, niti će obilježavati teritorij, imati će manju potrebu za lutanjem i odlaženjem od kuće.

Nakon sterilizacije jedino na što trebate paziti je prehrana pa svakako odaberite hranu za sterilizirane mačke. PURINA® Pro Plan® Sterilised hrana sadrži sve visokokvalitetne sastojke koji štite organizam vaše mačke. Napravljena je kako bi je zaštitila od urinarnih poremećaja i prekomjerne tjelesne težine s posebnim sastojcima ključnim za zdravlje mozga, bubrega i probave, kao i za zaštitu imunološkog sustava što će uvelike olakšati i problem alergija kod mačaka.

image

Purina Pro Plan

Promo

Uvijek biste se trebali javiti veterinaru, bez obzira na godišnje doba, ako vaša mačka ne želi jesti ni piti dulje od 24 sata, ako je slaba, ne ustaje, izgleda iscrpljeno ili depresivno, ima otežano disanje te glasan i ubrzan dah, ako kontinuirano kašlje, opetovano povraća ili ima proljev, izgleda kao da osjeća jaku bol ili nelagodu, iznenada ima poteškoća s ravnotežom, ne može mokriti ili nema stolicu.

Ako imate dodatnih pitanja o sterilizaciji mačaka i brizi za imunitet i zdravlje svojih ljubimaca, pišite nam na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a mag.univ. Ivana Pilić, DVM će odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:00