Važna poruka

Bruno Šimleša podržao hvalevrijednu akciju: ‘Oči su im se smijale, bili su presretni!‘

Od izbijanja pandemije IKEA je donirala više od 4,5 milijuna kuna za pomoć zajednici, od čega više od pola milijuna kuna za žrtve obiteljskog nasilja, a uvodi i podršku za pogođene zaposlenike
Bruno Šimleša
 Promo

Nasilje nad ženama i djevojkama jedno je od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava. Kako bi podigli svijest i pokrenuli akciju za zaustavljanje ovog globalnog problema, Ujedinjeni narodi službeno su proglasili 25. studenoga Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj simbolični datum odabran je u spomen povijesnom događaju iz 1960. godine kada su tri sestre Mirabal, političke aktivistice, nasilno smaknute čime su postale simbolom feminističkog otpora.

Statistike pokazuju da osobito ove godine, u vrijeme pandemije koronavirusa, bilježimo sve veći i nagli rast broja poziva u pomoć, čak pet puta više nego proteklih godina. Upravo iz tog razloga potrebno je učiniti puno više kod rješavanja ove problematike, što su uočile i brojne svjetske kompanije koje su se priključile UN-ovoj inicijativi. Među njima je i IKEA, globalni koncern koji se bavi prodajom namještaja i kućnih potrepština, koja je od ove godine u Hrvatskoj pokrenula inicijativu „Siguran dom je bolji dom“, kao odgovor na eskalaciju ovog društvenog problema uslijed pandemije, a ispred kampanje tvrtke IKEA stoji Bruno Šimleša, hrvatski pisac, kolumnist, predavač, televizijski voditelj i diplomirani sociolog.

- Jučer je bio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pa sam svratio do robne kuće IKEA Zagreb koja upravo provodi akciju kontra obiteljskog nasilja. Preponosan sam što sam njihov ambasador jer ravnopravnost žena i muškaraca imaju u svojoj DNK i društveno su angažirani u svakoj zemlji u kojoj posluju. Uz brojne druge aktivnosti, ove su godine uredili i sigurnu kuću na Braču, sklonište koje vodi Autonomna ženska kuća Zagreb, a pomogli su i uređivanjem njihovog ureda koji je stradao u potresu. „Oči su im se smijale, bili su presretni“, tako su reagirale majke i djeca smješteni u sigurnoj kući. Radnici koji su montirali namještaj nisu se mogli načuditi radosti, a djeca ne izlaze iz novih igraonica. Jer ne radi se samo o tome da su dobili novi namještaj. Dobili su i osjećaj da su sigurni, da se netko brine za njih, da netko misli na njih. A to je iznimno važno za oporavak i duše i tijela jer se rane vide i na jednom, i na drugom. Upravo je zato IKEA instalirala ove telefone u svom dućanu kojima promiče broj Ženskog savjetovališta Autonomne ženske kuće Zagreb. Ponekad je jedan razgovor dovoljan da krenete prema životu bez nasilja - istaknuo je Bruno u svojoj Facebook objavi nakon sudjelovanja u aktivaciji s narančastim telefonima kojom IKEA Hrvatska promiče broj Ženskog savjetovališta Autonomne ženske kuće Zagreb koja je uz pomoć donacije tvrtke IKEA i zalaganja Zaklade SOLIDARNA obnovljena od šteta nastalih u potresu.

Narančasta boja postala je simbolom svjetlije, budućnosti bez nasilja te upravo iz tog razloga IKEA Hrvatska koristi narančaste telefone kao simbol ove plemenite akcije, a više o ideji i samoj inicijativi, za Jutarnji List rekla je Mirta Pađen Lee, menadžerica za ljude i kulturu u IKEA Hrvatska.

image
Mirta Pađen Lee
PROMO

- Briga za najranjivije skupine društva oduvijek je bila dio našeg DNK i način da zajednicama u kojima poslujemo vratimo dobrim. Žene i djeca žrtve obiteljskog nasilja posebno su osjetljive kategorije, a porast nasilja koji se dogodio tijekom pandemije COVID-a alarmirao nas je da se dodatno angažiramo oko ovog problema. Simbolični narančasti telefoni, u boji koja simbolizira borbu protiv obiteljskog nasilja, i uz njega broj savjetovališta Autonomne ženske kuće Zagreb, postavljeni diljem robne kuće IKEA Zagreb, dio su naše kampanje „Siguran dom je bolji dom“. Ova je kampanja naš apel da se svi zajedno odupremo negativnim trendovima i pomognemo žrtvama nasilja kojima je naša pomoć u ovim vremenima itekako potrebna. Vjerujemo da pritom veliku ulogu trebaju i moraju imati upravo tvrtke. IKEA Hrvatska je stoga uvela dva zaštitna mehanizma za svoje zaposlene koji se suočavaju s posljedicama COVID-19, između ostalog, i obiteljskog nasilja: IKEA Fond solidarnosti i IKEA Program podrške za zaposlene. Kombinacijom ova dva mehanizma IKEA zaposlenici mogu dobiti svu potrebnu potporu - od psihološke i pravne do konkretne financijske potpore. Potporu možemo pružiti i svi mi, kao pojedinci. Stoga pozivamo sve sugrađane da tijekom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama svojim istupima na društvenim mrežama pomognu u osudi svakog oblika nasilja - istaknula je Mirta i pozvala sve stanovnike da se uključe u premenitu akciju i pomognu ugroženim skupinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:31